Pasma PARSON RUSSELL TERIER –>

 

PARSON RUSSELL TERIER

(Parson Russell Terrier)

 

 

PARSON RUSSELL TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 339

Velikost: – samec meri od 34 do 38 cm
– samica meri od 31 do 35 cm
Teža: od 6 do 8 kg
Življenjska doba: okoli 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Anglija. Parson Russell terier spada med stare pasme, saj izvira z začetka 19. stoletja. Z vzrejo je leta 1819 pričel Jack Russel. Vzredil je pasmo z izrazitim lovskim značajem. Pasma je bila uradno priznana leta 1990. V današnjem času ga uporabljajo poleg lova, kot športnega (flyball, agilitiy) in družinskega psa.

 

Opis pasme

Po izgledu je Parson Russell terier majhne, lepo grajene postave. Dlaka je resasta. Barva dlake: bela z rjavimi ali črnimi lisami (dovoljeni sta tudi obe barvi hkrati) po glavi, lahko tudi na zadnjem delu trupa in po repu. Nega ni zahtevna, zadošča tedensko krtačenje, občasno trimanje.

 

PARSON RUSSELL TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Parson Russell terier zelo inteligenten, živahen, igriv, dober čuvaj svojega teritorija, učljiv, pogumen, previden, radoveden, vztrajen. Ob nepravilni vzgoji lahko postane agresiven, neposlušen, trmast, samovoljen pri odločitvah. Poudariti je potrebno, da tako kot ostali terierji, ne prenaša grobega ravnanja. Na gospodarja je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi, vendar pa morajo otroci vedeti, kaj smejo in kaj ne (prepovedano je motenje med hranjenjem in spanjem, ne mara dvigovanja in prenašanja). Priporočljiv je nadzor odrasle osebe. Do drugih živali ima dober odnos, kljub temu je prav, da je med sprehodom na povodcu, saj so nekateri napadali do drugih psov. Ne mara manjših hišnih živali, saj mu pomenijo plen. Do tujcev je nezaupljiv, dokler jih ne spozna. Primeren je lastnik z izkušnjami, ki je odločen, discipliniran, aktiven, prijazen (pozitivna stimulacija) in ima dovolj časa za druženje. Primerno bivalno okolje je hiša z vrtom, ki je ograjen z dovolj visoko ograjo. Potrebuje veliko gibanja in igre, sicer se dolgočasi in prične uničevati stvari.

 

Zdravje pasme

Možni zdravstveni problemi: težave s koleni, kolensko pogačico in z očmi (dedno).