Pasma RESASTI FOKSTERIER –>

 

RESASTI FOKSTERIER

(Fox Terrier – Wire)

 

 

RESASTI FOKSTERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierj
št. FCI standarda: 169

Velikost: do 39,5 cm
Teža: do 8,5 kg
Življenjska doba: 15 let, lahko tudi več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Resasti Foksterier spada med stare pasme psov. Prvi predstavniki te pasme so se pojavili že okoli leta 1700. Ime Foksterier v bistvu uporabljamo za dve različni pasmi: za kratkodlakega foksterierja (Smooth) in resastega foksterierja (Wire). Vzrejena sta bila neodvisno drug od drugega. Obe pasmi sta se močno razširili po celotni Angliji in drugod po svetu. Po videzu sta si zelo podobni, bistvena razlika je v kožuhu. Resasti foksterier je bil vzrejen za pogon lisic iz rovov. Med lovom so pse prenašali v košarah na konju. V današnjem času ga uporabljajo za lov, kot terapevtske pse, v športnih dejavnostih in kot družinskega spremljevalca.

 

Opis pasme

Po videzu je Resasti Foksterier kompakten in skladno grajen. Dlaka je gosta, trda, rahlo valovita, srednje dolga. Podlanka je zelo mehka. Dlake ne menja, zato je potrebno redno trimanje, da dlaka ostane kvalitetna. Striženje s strojčkom ni primerno. Nega dlake je kar zahtevna, saj obsega redno krtačenje ter primerno krajšanje in oblikovanje dlake (štirikrat letno). Po vsakokratnem kopanju na mokro dlako nanesemo sadreno moko in pokrijemo z odejo. Po uri ali dveh suho dlako natančno skrtačimo. Barva dlake: predvsem bela, bela s črnimi in rjavimi površinami.

 

RESASTI FOKSTERIER

Karakter pasme

Po naravi je Resasti Foksterier zelo inteligenten, aktiven, samozavesten, precej zaverovan sam vase, igriv, učljiv, ubogljiv kadar se mu zahoče, živahen, hiperaktiven, pogumen, raziskovalen, samostojen. Možne negativne lastnosti: neposlušnost pri izvajanju ukazov, predvsem kadar se igra ali zazna plen, potepanje, lajanje. Lastniku je zelo zvest, ostale družinske člane ima zelo rad in želi biti neprestano v njihovi družbi. Odnos do otrok je ponavadi dober in nadvse uživa v igri z njimi. Do tujcev je nezaupljiv in glasno oznani njihov prihod na svoj teritorij, vendar ni napadalen brez razloga. Odnos do drugih psov ni najboljši, saj so navadno do njih agresivni, ravno tako ni najboljšega sožitja do drugih živali, ker pri tej pasmi močno prevladuje lovski nagon. Lastnik mora imeti izkušnje s temperamentnimi psi, biti mora odločen, dosleden, prijazen in športno aktiven. Priporočljivo je šolanje pri izkušenem inštruktorju. Dobri rezultati bodo doseženi ob pogoju, da vzgoja poteka preko igre, saj psi te pasme ne marajo dolgočasnih vaj in zato dosegajo boljše rezultate ob zabavi. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom, čeprav se prilagodi tudi na bivanje v stanovanju. Vsekakor mora prebivati skupaj z ljudmi, saj ne prenaša, da je izoliran od njih. Poudariti je potrebno, da potrebuje veliko prostora za gibanje in igranje ter dolge sprehode.

 

Zdravje pasme

Spada med zdrave pasme, možni pa so določeni zdravstveni problemi, kot npr.: alergije in nagnjenost k gluhosti (predvsem pri belih predstavnikih).