Pasma SEALYHAMSKI TERIER –>

 

SEALYHAMSKI TERIER

(Sealyham Terrier)

 

 

SEALYHAMSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 74

Velikost: do 31 cm
Teža: od 7 do 9 kg
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasmo Sealyhamski terier je vzredil stotnik John Edwards iz Pembokeshira, in sicer s križanjem dinmontskega in zahodnovišavskega terierja, francoskega baseta in corgija. Vzrejen je bil za lov na lisice in jazbece. Spada med stare pasme, saj njegov izvor sega v začetek 18. stoletja. Uradni standard pasme je bil priznan leta 1910. Največjo popularnost je dosegel po prvi svetovni vojni, saj je bil priljubljen med člani kraljeve družin in med igralskimi zvezdami. Obstaja majhno število predstavnikov te pasme (leta 2008 je bilo v Veliki Britaniji le 43 psov) in spada med ogrožene avtohtone pasme. V sodobnem času je predvsem družni pes.

 

Opis pasme

Po izgledu je Sealyhamski terier krepko grajen pes s kratko glavo in nogami. Dlaka je dolga, trda in dvojna (podlanka). Barva dlake: bela, bela z rumenimi, modrimi ali sajastimi oznakami po glavi in ušesih. Dlaka je vremensko odporna.

 

SEALYHAMSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Sealyhamski terier družaben, glasen, močnega karakterja, zvest, učljiv, tovariški, pogumen, zaščitniški. Svojega gospodarja in družinske člane ima zelo rad. Ob primerni socializaciji se dobro ujame z drugimi živalmi, tudi z mačkami in ptiči. Primerno je vsakršno bivalno okolje.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med zelo zdrave in odporne. Možna so gensko pogojen težave z očmi.