Pasma SKYE TERIER –>

 

SKYE TERIER

(Skye Terrier)

 

 

SKYE TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 75

Velikost: do 26 cm
Teža: od 8,5 do 10,5 kg
Življenjska doba: okoli 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Škotska, otok Skye ob zahodni škotski obali. Skye terier spada med najstarejše pasme terierjev. Uporabljali so ga za lov na lisice, vidre, podlasice in jazbece ter za čuvanje živine. Priljubljen je bil na škotskem in angleškem dvoru. Največjo popularnost je dosegel v 19. stoletju. V sedanjem času je predvsem družni pes. Spada med redke pasme.

 

Opis pasme

Po izgledu je Skye terier srednje velik pes z dolgim telesom, veliko glavo in kratkimi nogami. Dlaka je dolga (5,5 cm), ravna in trda. Podlanka je kratka, volnata in gosta. Barva dlake: črna ali siva. Nega ni zahtevna, saj obsega tedensko krtačenje, odstranjevanje dlak iz ušes, po potrebi trimanje in striženje. Dlaka jih ščiti pred vremenskimi vplivi.

 

SKYE TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Skye terier miren, srednje inteligenten, srednje učljiv, dober čuvaj in lovec, aktiven, gibčen, včasih lenoben, eleganten, dostojanstven, spreten, delaven, vzdržljiv, močan. Lastniku in družinskim članom je neizmerno zvest. Možna negativna lastnost: popadljivost. Značilno je, da za gospodarja priznava samo eno osebo. Ob primerni socializaciji ni težav pri druženju z drugimi živalmi. Do tujcev so nezaupljivi. V odnosu do otrok njegovo obnašanje ni najprimernejše, saj občasno lahko postane popadljiv. Primeren je lastnik, ki ima veliko potrpljenja, vztrajnosti, uporablja doslednost, ima dovolj časa za druženje, je odločen ter pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo. Potrebuje dolge sprehode in druge aktivnosti. Primerno je katerokoli bivalno okolje.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med zelo zdrave in odporne. Možna so gensko pogojen težave z očmi.