Pasma STAFFORDSHIRE BULTERIER –>

 

STAFFORDSHIRE BULTERIER

(Staffordshire Bull Terrier)

 

 

STAFFORDSHIRE BULTERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 3: Terierji tipa bull
št. FCI standarda: 76

Velikost: – samec meri okoli 40 cm
– samica meri okoli 35 cm
Teža: – samec od 17 do 20 kg
– samica od 12 do 15 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Anglija in izvira iz 19. stoletja. Uporabljali so ga za lov na podgane in pasje borbe. V sedanjem času je Staffordshire Bulterier predvsem spremljevalec, reševalni in družinski pes.

 

Opis pasme

Po videzu je Staffordshire Bulterier srednje velik pes, mišičastega, močnega in skladno grajenega telesa. Dlaka je kratka, ostra, priležna in sijoča. Barva dlake: dovoljene so vse barve (razen jetrne in črne z ožigi ter več kot 80 % bele barve). Nega ni zahtevna: redno krtačenje in po potrebi kopanje.

 

STAFFORDSHIRE BULTERIER

Karakter pasme

Po naravi je Staffordshire Bulterier inteligenten, dobrodušen, vodljiv, živahen, dober čuvaj, zaščitniški, pogumen, zvest, ubogljiv. Možne negativne lastnosti: ob neprimerni vzgoji preveč zaščitniški, agresiven do psov (izogibati se je potrebno direktnemu pogledu iz oči v oči, saj to vzame kot izziv). Na lastnika je zelo navezan. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je večinoma prijazen, pogosto pa je v odnosu do njih močno izražena zaščitniška vloga do svojega teritorija. Druge živali dobro prenaša, če ni imel slabih izkušenj kot mladič, in je primerno socializiran. Priporočljivo je, da biva v stanovanju. Pasma ni primerna za začetnike, zato je priporočljiv izkušen lastnik, ki je psihično stabilen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen in uporablja pri vzgoji pozitivno stimulacijo. Primerno je zgodnje šolanje poslušnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: nagnjenost k abdenokarcinomu, kožne bolezni in alergije.