Pasma TERIER GLEN OF IMAAL –>

 

TERIER GLEN OF IMAAL

(Irish Glen of Imaal Terrier)

 

 

TERIER GLEN OF IMAAL3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 302

Velikost: do 36,5 cm
Teža: do 16 kg
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Irska, kraj Imaal v okrožju Wicklow. Terier Glen of Imaal spada med stare pasme psov, saj je njegov obstoj dokumentiran od sredine 19. stoletja. Na to področje je prispel v času vladavine Elizabete I., skupaj z vojaki. Uporabljali so ga kot pastirja, lovca na miši, podgane, vidre, jazbece in lisice. poleg tega so ga uporabljali tudi za vrtenje velikih koles pri ražnju, s katerimi so obračali meso nad ognjem in pasje dvoboje. V današnjem času ga uporabljajo predvsem kot družinskega psa. Pasma je bila uradno priznana leta 1934. Pasma ni pogosta.

 

Opis pasme

Po izgledu je Terier Glen of Imaal srednje velik pes s kratkimi nogami. Dlaka je srednje dolga in ostra. Podlanka je mehka. Barva ni določena, saj so dovoljeni vsi odtenki modre (srebrna do odtenka skrilavca) in pšenične (od odtenka smetane do rdeče) ter tudi proge. Nega dlake ni zahtevna, zadošča redno krtačenje in dvakrat letno striženje dlake. Odstranjevati je potrebno dlake pod repom, v ušesih in med blazinicami na nogah. Dlaka ne odpada. Kopanje ni priporočljivo.

 

TERIER GLEN OF IMAAL

Karakter pasme

Po naravi je Terier Glen of Imaal zelo aktiven, okreten, tih, zvest, močan, pogumen, nežen, ubogljiv, radoveden, ljubeč. Polno zrelost doseže okoli četrtega leta starosti. Svojemu lastniku je zelo zvest in navezan nanj. Otroke obožuje in uživa v druženju z njimi. Kljub temu je priporočljiv nadzor pri igri, saj je zelo vihrav in jih lahko nehote poškoduje. Do drugih psov je lahko agresiven, domače mačke ima rad, tujih pa ne prenaša. Ravno tako nima dobrega odnosa do manjših domačih živali (hrčki, miške), saj mu pomenijo plen. Priporočljivo je bivanje v hiši ali stanovanju, čeprav je možno bivanje zunaj, kadar je primerno vreme. Potrebuje dolge sprehode, kjer sprosti svojo energijo. Primeren je lastnik, ki je odločen, dosleden, prijazen, ima veliko časa za druženje in pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo.