Pasma VALIŽANSKI TERIER –>

 

VALIŽANSKI TERIER

(Welsh Terrier)

 

 

VALIŽANSKI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 1: Veliki in srednji terierji
št. FCI standarda: 78

Velikost: od 36 do 39 cm
Teža: do 9,5 kg
Življenjska doba: okoli 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija, Severni Wales. Valižanski terier spada med stare pasme psov, saj izvira iz 18. stoletja. Uporabljali so ga za lov na glodalce, jazbece in lisice. V sedanjem času je predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega v agilityu in flyballu. Zanimivo je, da je več predstavnikov te pasme prisotnih v ZDA, kot v Veliki Britaniji.

 

Opis pasme

Po izgledu je Valižanski terier kompaktno grajen pes, z značilno brado. Dlaka je trda, gosta, ščetinasta. Podlanka je nežna. Obrvi, brki in brada so izrazito košati in značilni za to pasmo. Barva dlake: srnje rjav s črno liso na hrbtu, črno rumeno rjava s črno listo na hrbtu. Mladički so ob rojstvu črni in s časoma pridobijo končno barvo. Nega ni zahtevna, zadošča tedensko krtačenje, striženje dvakrat letno, kopanje samo kadar je nujno (največ dvakrat letno).

 

VALIŽANSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Valižanski terier živahen, trmast, zelo delaven, hiperaktiven, poslušen, ljubeč, nežen, igriv, vesel, aktiven, močan, vzdržljiv, poslušen, učljiv,inteligenten, pogumen, pozoren na dogajanje v okolici, prijateljski, dober čuvaj. Možne negativne značilnosti: popadljiv, agresiven, veliko in glasno laja. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in uživa v njihovi družbi. V odnosu do otrok je potrpežljiv in prijazen, pri igri pa je potreben nadzor odrasle osebe. Z drugimi živalmi se dobro razume, razen z glodalci (hrčki, miške, morski prašički), ki mu pomenijo plen. Primeren je za lastnika začetnika, ki je fizično aktiven, odločen, miren, avtoritativen, dosleden in uporablja pozitivno motivacijo. Najprimernejše okolje za bivanje je hiša z ograjenim vrtom, saj potrebuje veliko prostora za sproščanje svoje energije s tekom in za raziskovanje. V primeru, da biva v stanovanju, potrebuje redne daljše sprehode.

 

Zdravje pasme

Posebnih zdravstvenih težav pasma nima, možne pa so težave z očmi, alergija kože, težave s ščitnico in epilepsija.