Pasma ZAHODNOVIŠAVSKI BELI TERIER –>

 

ZAHODNOVIŠAVSKI BELI TERIER

(West Highland White Terrier)

 

 

ZAHODNOVIŠAVSKI BELI TERIER3. FCI skupina: Terierji
Sekcija 2: Majhni terierji
št. FCI standarda: 85

Velikost: do 28 cm
Teža: od 7 do 10 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Vzreditelj pasme E. D. Argilshyr je pri vzreji uporabil bele cairnske terierje, ki so jih sicer izločili iz legel in predstavljajo prednike današnjega Zahodnovišavskega belega terierja. Uporabljali so ga za lov po močvirjih, grmovju in skalovju na male glodalce, jazbece, divje mačke, vidre, in lisice. Uradni standard pasme je bil priznan šele leta 1925. Pasma se je razširila po celem svetu. V današnjem času Zahodnovišavski beli terier nastopa predvsem v vlogi razstavnega, tekmovalnega in družnega psa.

 

Opis pasme

Po izgledu je Zahodnovišavski beli terier kompaktno grajen pes kratkih nog. Dlaka je ostra in ravna. Podlanka je mehka. Dlaka ga dobro ščiti pred vremenskimi vplivi. Nega: zadošča krtačenje dvakrat tedensko, razen pri mladičkih, ki jih je potrebno krtačiti vsak dan. Kopanje ni priporočljivo, ker dlaka izgubi svojo značilnost. Kljub beli dlaki niso umazani, saj nečistočo z lahkoto odstranimo s krtačenjem. Nekajkrat letno je potrebno tudi trimanje, striženje in krajšanje krempljev.

 

ZAHODNOVIŠAVSKI BELI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Zahodnovišavski beli terier prijazen, prisrčen, očarljiv, samozavesten, samosvoj, izviren, svojeglav, gibčen, pogumen, prebrisan, aktiven, vesel, zavzet, prilagodljiv, dober čuvaj z lovskim nagonom, dominanten, učljiv, inteligenten, poslušen, prilagodljiv. Možne negativne lastnosti: dominantnost, agresivnost, svojeglavost. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Ni primerna družba za majhne otroke, ker se ob neprimerni igri brani z ugrizom. Do tujcev je nezaupljiv in njihov prihod oznani z lajanjem. Odnos z drugimi živalmi ni prijateljski, saj mu pomenijo plen in jih preganja do onemoglosti. Ob primerni socializaciji se privadi na sobivanje z njimi. Primeren je lastnik, ki je dosleden, avtoritativen, odločen, nepopustljiv, ima dovolj prostega časa in uporablja pozitivno stimulacijo. Potrebno je zgodnje šolanje, da ne prevlada njegova dominantnost. Primerno bivalno okolje je stanovanje. Rad ima sprehode, ni pa mu tuje niti lenarjenje.

 

Zdravje pasme

Spada med dokaj zdrave pasme. Možne zdravstvene težave: alergija kože, prebavne težave, nagnjenost k debelosti.