Pasma KRATKODLAKI PRITLIKAVI JAZBEČAR –>

 

KRATKODLAKI PRITLIKAVI JAZBEČAR

(Dachshund – Zwerg – Kurzhaar)

 

 

KRATKODLAKI PRITLIKAVI JAZBEČAR4. FCI skupina: Jazbečarji
Sekcija 1: Jazbečarji
št. FCI standarda: 148

Teža: od 3,5 do 4 kg
(prsni obseg znaša do 30 cm)
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Kratkodlaki pritlikavi jazbečar spada med stare pasme, saj so njegovi predniki obstajali že v starem Egiptu (2300 let pr. n. št.). Nastal je s križanjem nemških, francoskih in angleških lovskih psov in terierjev, okoli 16. stoletja. Predhodniki današnje pasme so bili precej večji, sedanjo obliko so pridobili z načrtno vzrejo. Uporabljali so ga predvsem za lov na manjše živali saj se je zaradi svoje majhnosti dobro znašel tudi v rovih. Standard jazbečarja je bil v Nemčiji objavljen leta 1879. V sedanjem času je predvsem družinski pes, uporabljajo ga tudi za lov. Razširjen je po vsem svetu.

 

Opis pasme

Po obliki je Kratkodlaki pritlikavi jazbečar zelo majhen. Dlaka je kratka, gosta, sijoča, ravna mehka. Barva dlake: rdeča, rdeče rumena ali črno rumeno rjava. Dovoljena je manjša bela lisa na prsih. Nega obsega redno krtačenje in občasno brisanje z vlažno krpo.

 

KRATKODLAKI PRITLIKAVI JAZBEČAR

Karakter pasme

Po naravi je Kratkodlaki pritlikavi jazbečar pogumen, oster, je živahen, radoveden, prijazen, inteligenten, zabaven, pogumen, ljubezniv, družaben, ima lovski nagon, igriv, aktiven, učljiv, občutljiv na krivice in grobosti, nežen, vesel, zaščitniški, poslušen, zvest, učljiv, ljubezniv, pozoren na okolico. Ob motečih šumih ali prihodu neznanca glasno laja. Možne negativne lastnosti: uničevalnost, če je preveč osamljen, trma, napadalnost do drugih psov, trma, plašnost, lenost, kopanje lukenj, neposlušnost. S psi se dobro razume. Na lastnika je izredno navezan. Dobro se razume z večjimi otroci, pri manjših otrocih pa je potrebna previdnost, saj ga pri igri, zaradi njegove majhnosti, lahko nehote poškodujejo. Primerno bivalno okolje je hiša ali stanovanje. Primeren je lastnik, ki je odločen, dosleden, prijazen, strpen, potrpežljiv, vztrajen, uporablja pri vzgoji pozitivno stimulacijo in raznolikost vadbe ter ima na razpolago veliko prostega časa za druženje in aktivnosti. Potrebuje dnevne sprehode, igro in druge aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: entropija, tumorji dlesni, bolezni hrbtenice (ukleščenje diska, delna ali popolna paraliza. Pomembno je, da ga ne navadimo hoje po stopnicah in skakanja, poleg tega je pomembno pravilno prijemanje in dvigovanje psa. Ostale možne težave z zdravjem: bolezni srca, težave s sečevodom, diabetes. Poskrbeti je potrebno za primerno prehrano, saj je pasma nagnjena k debelosti.