Pasma ALJAŠKI MALAMUT –>

 

ALJAŠKI MALAMUT

(Alaskan Malamute)

 

 

ALJAŠKI MALAMUT5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 1: Nordijski vlečni psi
št. FCI standarda: 243

Velikost: – samec meri od 58 do 76 cm
– samica je navadno 5 cm nižja
Teža: – samec od 38 do 50 kg
– samica je navadno 10 kg lažja
Življenjska doba: okoli 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Aljaska. Njegov izvor ni točno dokumentiran, nekatere lastnosti pa kažejo, da so bili njegovi predniki, eskimski psi in udomačeni polarni volkovi. Aljaški malamut je dobil ime po eskimskem plemenu Mahlemut, ki naj bi ga tudi vzredilo. V Severni Ameriki velja za najstarejšo pasmo. Prvič se je podatek o njem pojavil šele leta 1819. Prvi klub je bil ustanovljen leta 1935. Vzrejen je bil za vleko sani, za lov na tjulnje in polarne medvede. V današnjem času je predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi v agilitiju.

 

Opis pasme

Po obliki je Aljaški malamut zelo velik, močan in skladno grajen pes. Spominja na sibirskega huskya oziroma volka. Dlaka je gosta in trda. Podlanka je gosta, mehka in volnena. Tako bogata dlaka ga varuje pred mrazom in vročino. Nega obsega redno tedensko krtačenje, ob izpadanju dlake vsak dan in kopanje po potrebi. Dlaka nima vonja in je samočistilna. Barva dlake: bela; dovoljene so vse kombinacije z belo barvo: plava, vsi odtenki sive, črna, rdeča. Značilna je obrazna maska. Nega je preprosta, zadošča krtačenje enkrat tedensko (ob menjavi dlake vsak dan) in dvakrat letno kopanje.

 

ALJAŠKI MALAMUT

Karakter pasme

Po naravi je Aljaški malamut izredno inteligenten, vztrajen, močan, delaven, ima dobro razvit čut za orientacijo, neodvisen, samozavesten, poslušen, sposoben, enakopraven, prijazen, tih, skromen, vesel, vzdržljiv, potrpežljiv, občutljiv za krivice, zanesljiv, okreten. Možne negativne lastnosti: dominantnost, agresivnost, nezanesljivost, plašnost – pogojeno s slabo vzgojo; lajanje oziroma zavijanje, kadar je osamljen. Zanimivosti: ima izrazito obrazno mimiko, s katero kaže svoje razpoloženje; čuti čustveno razpoloženje ljudi – v primeru, da so žalostni, jih pride potolažit. Na lastnika je zelo navezan, prav tako ima rad ostale družinske člane. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi, vseeno naj bo prisotna odrasla oseba. Lastnik mora biti odločen, dosleden, avtoritativen, miren, prijazen, potrpežljiv, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo ter imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in raznovrstne aktivnosti. Vaje morajo biti raznolike in hitro opravljene, saj se prične dolgočasiti, če jih mora ponavljati v nedogled. Potrebuje veliko gibanja, tek, gorski pohodi, rad vleče npr. sani, smučarja. Zelo rad koplje luknje v zemljo. Predvsem uživa v zimskih mesecih. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se bivanju v stanovanju – v vsakem primeru pa ne sme biti predolgo sam.

 

Zdravje pasme

Spada med precej zdrave pasme. Občasno je prisotno kožno vnetje (hot spot), ki se pojavlja ob vlažnem vremenu in je hitro ozdravljivo.