Pasma BASENJI –>

 

BASENJI

(Basenji – Kongo Dog)

 

 

BASENJI5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 6: Pratipski psi
št. FCI standarda: 43

Velikost: – samec meri od 42 do 46 cm
– samica meri od 38 do 43 cm
Teža: – samec od 10 do 12 kg
– samica od 8 do 9,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je država Kongo v Afriki. Basenji spada med zelo stare pasme psov, saj so njegovi predniki oziroma njemu podobni psi, obstajali že 4.000 let pred našim štetjem. Našli so slike, na katerih nastopa kot spremljevalec faraonov. Spada med pratipske pasme, ki že od svojega obstoja ni bistveno spremenila značilnosti. Prve primerke te pasme so odkrili leta 1682. Prvi trije psi te pasme so bili v Veliko Britanijo pripeljani leta 1936. Takrat se je tudi pričela načrtna vzreja. Predniki niso natančno določeni, verjetno pa so špici. Po nepotrjenih podatkih morda celo šakal. Razširjen je po vsej Afriki, čeprav na posameznih področjih obstajajo manjše razlike v značilnostih teh psov, zato obstaja več tipov. Po standardih AKC je bila pasma priznana leta 1944. Uradni FCI standard je bil priznan 25. 11. 1999. Uporabljali so ga kot lovskega psa goniča in čuvaja (zganjalca) živine. V sedanjem času je predvsem lovski in družinski pes, lepe rezultate pa dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (lure coursing, agillity).

 

Opis pasme

Po obliki je Basenji srednje velik, kvadratast (dolžina enaka višini) atletske postave in eleganten. Ušesa so pokončna, čelo nagubano, rep tesno zavit. Zanimiva je njegova hoja, ki je zelo elegantna in spominja na konjski kas; kadar hitro tečejo, rep zravnajo in ga uporabljajo pri lovljenju ravnotežja. Dlaka je kratka in priležna. Podlanke nima, zato je v mrzlih mesecih potrebno oblačilo. Barva dlake: črna in bela; rdeča in bela; črna in rjava; bela in melona rumena; progasta: rdeča s črnimi črtami. Bela barva je prisotna po tacah, prsih in na konici repa. Dlaka nima vonja in izpada le ob menjavi dlake – dvakrat letno. Nega obsega redno krtačenje in kopanje le, ko je nujno potrebno. Zanimivo je, da ni nem, vendar ne laja. Oglaša se s posebnimi zvoki (cviljenje, renčanje, zavijanje podobno volkovemu), ki spominja na jodlanje. Zanimivo je, da se umiva – liže na enak način kot mačka. Na splošno je zelo čist. Tudi pri igri je zelo spreten s tačkami.

 

BASENJI

Karakter pasme

Po naravi je Basenji inteligenten, vzdržljiv, vztrajen, igriv, energičen, poskočen, prisrčen, radoveden, pozoren, potrpežljiv, ima močno razvit lovski nagon, delaven, atraktiven, ljubeč. Možne negativne lastnosti: nagnjenost k potepanju, trmoglavost, zdolgočasenost, destruktivno vedenje, dominantnost, agresija do psov istega spola, kar je večinoma pogojeno z nepravilno vzgojo in osamljenostjo. Močno je navezan na lastnika in ostale družinske člane. Rad ima starejše otroke, ki znajo biti obzirni in niso preveč razposajeni. Do tujcev je zadržan. Navadno se ne ujame preveč z ostalimi domačimi ljubljenčki, tuje živali pa mu pomenijo plen, ki ga je potrebno uloviti. Ne mara vode, zato je v deževnem vremenu najraje doma. Rad ima toploto, zato se rad sonči ali poležava poleg peči. Obseden je z lovljenjem vsega, kar se premika (tudi mimo vozečih avtomobilov). Zunaj je zato nujna uporaba povodca. Lastnik mora biti odločen, dosleden, avtoritativen, strpen, prijazen, aktiven, pri vzgoji pa mora uporabljati raznolikost vaj in pozitivno stimulacijo. Poleg tega mora imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in aktivnosti. Šolanje je zaradi njegove trme precej zahtevno in zahteva veliko mero potrpežljivosti. Potrebuje veliko gibanja, zanimivih aktivnosti in ostalih zaposlitev (umskih in telesnih). Primerno bivalno okolje je v stanovanju ali hiši z visoko ograjenim vrtom (rad pleza).

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: popkovna kila (ponavadi ni potrebna operacija); Fanconijev sindrom (težave z ledvicami), progresivna atrofija mrežnice, displazija kolkov – gensko pogojeno; prebavne težave, alergije zaradi kratke dlake (na insekte in koprive). Veliko pozornosti je potrebno nameniti pravilni prehrani, saj je nagnjen k preveliki telesni teži.