Pasma CHOW CHOW –>

 

CHOW CHOW

(Chow Chow)

 

 

CHOW CHOW5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 5: Azijski špici in sorodne pasme
št. FCI standarda: 205

Velikost: – samec meri od 48 do 56 cm
– samica meri od 46 do 51 cm
Teža: od 22 do 32 kg
Življenjska doba: okoli 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Kitajska, nadaljnji razvoj te pasme pa se je odvijal v Veliki Britaniji. Chow Chow spada med starodavne pasme, saj se njegova slika pojavlja na lončenih izdelkih iz časa dinastije Han, ki je obstajala v obdobju 206 let pred našim štetjem do leta 22 našega štetja. Bil je ljubljenec cesarskega dvora. Čeprav ni popolnoma dokazano, bi lahko bili njegovi predniki tudi samojed, norveški elkhound, pomorjanec, špici, verjetno tudi sivi volk. Prvotno je nastopal v vlogi delovnega psa (vleka tovora), lovskega psa in čuvaja. Med drugo svetovno vojno se je število psov močno zmanjšalo. V sedanjem času je Chow Chow čuvaj in družinski pes, dobre rezultate dosega tudi na razstavah. FCI standard je bil priznan 24. 6. 1987. V nekaterih državah je uvrščen v kategorijo prepovedanih psov.

 

Opis pasme

Chow Chow spada med srednje velike pasme. Telo je kratko, kvadratno, mišičasto, kompaktno, skladno grajeno in arktičnega tipa. Prsni koš je širok in globok. Njegova oblika spominja na leva. Značilnost: ima modro črn jezik. Po kitajski legendi je ob ustvarjanju sveta, lizal delčke neba, zato se mu je jezik obarval modro.

Glede na dolžino dlake ga ločimo na:

– Dolgodlake, pri katerih je dlaka bujna, gosta ravna in nepriležna. Okoli vratu dlaka tvori ovratnik, na sprednjih in zadnjih okončinah pa tvori t.i. hlače.
– Kratkodlake, pri katerih je dlaka kratka, gosta, ravna in priležna.

Podlanka je pri obeh tipih gosta in volnata. Barva dlake: črna; rdeča; modra; krem ali bela; jelenje cimetova, lahko je tudi večbarven. Nega obsega redno krtačenje, še posebej pri dolgodlakih psih.

 

CHOW CHOW

Karakter pasme

Po naravi je Chow Chow zelo inteligenten, miren, dober čuvaj, ponosen, dostojanstven, samostojen, vzvišen do okolice, nežen, zvest, uravnovešen, eleganten, očarljiv, ljubek, vdan, pozoren na dogajanje v okolici, nežen, prijateljski, uglajen, živahen, igriv, norčav, zaščitniški, hitro učljiv. V družbi domačih otrok je prijazen in se z njimi rad igra, kljub temu je potreben nadzor odrasle osebe, ki mora paziti, da z njim nežno ravnajo. Do tujcev je zadržan, ob ogroženosti lastnikov in njihove lastnine pa lahko postane močno zaščitniški, posledično celo popadljiv. V odnosu do psov in ostalih živali ni prijateljsko razpoložen oziroma si ne želi njihove družbe, vendar je do njih toleranten, celo vzvišen. Možne negativne lastnosti: agresivnost, plašnost, zdolgočasenost, nemirnost, trma, kar je največkrat povezano z neprimerno vzgojo, nerazumevanja specifičnega značaja in preveliko osamljenostjo psa. Primerno bivalno okolje je stanovanje. V pesjaku ni srečen, saj potrebuje družbo. Potrebuje zmerno intenzivno vadbo, sprehode in veliko drugih aktivnosti. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, aktiven, karakterno stabilen in umirjen, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Poleg tega mora imeti dovolj časa za druženje in aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: entropija (vihanje vek), rak želodca, siva mrena, glavkom, limfom, displazija kolkov, diabetes, težave s kožo, avtoimunske bolezni. Poudariti je potrebno, da zelo slabo prenaša vročino, zato je potrebno v vročih dneh poskrbeti za primerno ohlajen prostor, veliko sveže vode in omejiti gibanje zunaj.