Več o pasmi EVRAZIJEC –>

 

EVRAZIJEC

(Eurasier – Eurasian)

 

 

EVRAZIJEC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 5: Azijski špici in sorodne pasme
št. FCI standarda: 291

Velikost: – samec meri od 52 do 60 cm
– samica meri od 48 do 56 cm
Teža: – samec od 23 do 33 kg
– samica od 18 do 26 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Evrazijec spada med mlajše pasme psov, katere nastanek je natančno dokumentiran. Vzrejen je bil s križanjem samojeda, chow chowa in nemškega špica. Ustvariti so želeli psa z močno konstrukcijo, brez lovskega nagona, hladnokrvnega, potrpežljivega, zdravega in z visoko stopnjo plodnosti – skratka psa z najboljšim značajem oziroma najboljšimi lastnostmi posameznih vrst psov, ki so jih pri tem uporabili. Najprej so leta 1960 ustvarili pasmo Wolf Chow, in sicer s križanjem nemškega volčjega špica in chow chowa. Leta 1972 so nadaljevali križanje še s samojedom. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1973. Ime je dobil glede na to, da je volčji špic evropski pes (EUR-), chow chow pa azijski (-ASIER). Drugod po svetu je pasma slabo poznana, kljub temu pa je v Sloveniji nekaj predstavnikov le-te. V sedanjem času je predvsem družinski pes. Pojavlja se tudi v vlogi terapevtskega psa, poleg tega dosega dobre rezultate v agilitiju.

 

Opis pasme

Po obliki je Evrazijec srednje velik, kvadraten, mišičast, močan, skladno grajen pes. Ušesa so pokončna, rep je precej debel in dvignjen preko hrbta. Dlaka je srednje dolga. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: vse barve, razen jetrno rjava in bela. Zanimivo je, da so v leglu lahko prisotni mladiči različnih barv. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje, pogosteje ob menjavi dlake ter kopanje po potrebi – zelo rad ima vodo. Dlaka je odporna na umazanijo.

 

EVRAZIJEC

Karakter pasme

Po naravi je Evrazijec zelo inteligenten, dobro učljiv, prijazen, živahen, potrpežljiv, strpen (ima visok prag vzdraženosti), hladnokrven, samozavesten, uravnovešen, dober čuvaj, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, prijateljski, miren, zamerljiv ob kreganju, poslušen. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, plašnost, agresija, kar je navadno povezano z nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in uživa v njihovi družbi, če z njimi nima slabih izkušenj. Do poznanih živali je prijateljski, medtem ko je v odnosu do tujih živali zadržan in previden. Do tujcev je sprva zadržan in na njihovo prisotnost opozori z lajanjem, kasneje prijateljski. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Potrebuje veliko gibanja in drugih zaposlitev. Primerno bivalno okolje je stanovanje oziroma hiša, saj si ves čas želi biti v družbi družinskih članov in slabo prenaša osamljenost.

 

Zdravje pasme

Pasma je precej zdrava in niso poznane gensko pogojene bolezni. Občasno se pri nekaterih predstavnikih te pasme lahko pojavi displazija kolkov ali diabetes.