Pasma FINSKI LAPONSKI PES – LAPPHUND –>

 

FINSKI LAPONSKI PES – LAPPHUND

(Suomenlapinkoira – Finnish Lapphund)

 

 

FINSKI LAPONSKI PES5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 3: Nordijski ovčarji in čredarji
št. FCI standarda: 189

Velikost: – samec meri od 46 do 52 cm
– samica meri od 41 do 47 cm
Teža: – samec od 17 do 24 kg
– samica je nekoliko lažja
Življenjska doba: od 12 do 14 let, lahko tudi do 17 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Finska. Finski Laponski pes – Lapphund spada med skandinavske avtohtone pasme. Po vsej verjetnosti so njegovi predniki arktični psi, ki so obstajali že okoli leta 7.000 pred našim štetjem. Uporabljali so ga Laponci pri paši in čuvanju severnih jelenov. Po drugi svetovni vojni so bili zaradi izbruha kuge močno ogroženi. Prvo ameriško leglo se je skotilo leta 1988, leto kasneje tudi v Veliki Britaniji. Uradni standard FCI je bil priznan 12. 3. 1999. V sedanjem času nastopa kot čuvaj živine, terapevtski in družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (poslušnost, agility, karting, mushing, rally obedience, showmanship, sledenje). V Skandinaviji je zelo priljubljen, drugod je manj pozna.

 

Opis pasme

Po obliki je Finski Laponski pes – Lapphund srednje velik in močne konstrukcije. Gobec je dolg. Dlaka je gosta, trda, dolga in vodoodporna ter odporna na mraz. Podlanka je kratka in mehka.

Barva dlake:

– Samec je ponavadi soboljevinaste barve in ima izrazito obrazno masko ter dolgo grivo.
– Samica je največkrat črna z oznakami okoli oči. Sicer so dovoljene vse barve, s tem, da osnovna barva prevladuje. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje.

 

FINSKI LAPONSKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Finski Laponski pes – Lapphund zelo inteligenten, aktiven, dobro učljiv, razmišljujoč, poslušen, prilagodljiv, prijazen, pozoren, radoveden, ljubeč, rad se sam odloča, družaben, delaven, preudaren, zunaj živahen v stanovanju miren, rad je v središču pozornosti. Možne negativne lastnosti: trma, plašnost, agresivnost, zdolgočasenost, kar je ponavadi povezano z nepravilno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Laja pogosto, predvsem na neznane stvari in ob nepričakovanih dogodkih. Nevarnim situacijam se rad izogne. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in si želi biti ves čas v njihovi družbi. Otroke ima zelo rad in je do njih zelo ljubeč. Do tujcev je prijazen. Dobro se razume z ostalimi živalmi, če je bil pravilno in pravočasno socializiran. Še posebej je prijazen do invalidov, bolnih in starejših ljudi. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, zelo fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti dovolj prostega časa za druženje ter ostale fizične in umske aktivnosti (sprehodi, tek, igre na snegu). Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, čeprav se prilagodi tudi bivanju v stanovanju.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava, možne pa so posamezne zdravstvene težave: progresivna atrofija mrežnice, siva mrena.