Pasma FINSKI ŠPIC –>

 

FINSKI ŠPIC

(Suomenpystykorva – Finnish Spitz)

 

 

FINSKI ŠPIC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 2: Nordijski lovski psi
št. FCI standarda: 49

Velikost: od 44 do 50 cm
Teža: do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Finska, čeprav izvira iz osrednje Rusije. Na Finskem se je naselil v 19. stoletju in je celo nacionalni pes. Uporabljali so ga za lov na polarne medvede in jelene ter pernato divjad. V sedanjem času je Finski špic predvsem družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Finski špic srednje velik in kvadratne oblike. Značilna je izrazita oblika smrčka. Spominja na lisico. Dlaka je dolga, košata, ostra, ravna ter samočistilna in brez vonja. Podlanka je kratka, gosta in mehka. Barva dlake: rdeče rjava; rumeno rjava. Dovoljene so bele oznake na šapah in po prsih. Izredno rad je čist in se umiva na podoben način kot mačke. Nega obsega redno krtačenje, kopanje le, če je nujno potrebno.

 

FINSKI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Finski špic inteligenten, samostojen, radoveden,vdan, pogumen, vzdržljiv, neutruden, živahen, dobrosrčen, zvest, dober čuvaj, odličen lovec, okreten, družaben, zaščitniški, pozoren na vsak šum in dogajanje v okolici, ima izrazit lovski nagon in odličen sluh, sočuten, občutljiv na prepiranje in grobosti, zadržan. Pogosto laja. Možne negativne lastnosti: zdolgočasenost, trma, agresivnost do psov istega spola, kar je navadno pogojeno z nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Rad je v družbi otrok in uživa v igri z njimi, kadar postanejo preveč živahni, se umakne. Do tujcev je zadržan in previden, vendar ni agresiven. Zelo dobro se razume s poznanimi živalmi, pri odnosu do ostalih pa je potrebno upoštevati njegov lovski nagon, še posebej pri pticah in manjših glodalcih. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, umirjen, odločen, dosleden, vztrajen, potrpežljiv, prijazen, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Vzgoja je zahtevna, saj je zelo neodvisen in se hitro naveliča treninga. Zagotoviti mu je potrebno fizično in umsko zaposlitev. Na razpolago mora imeti dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti (tek, sprehod, igre z žogo, plavanje). Primerno bivalno okolje je tako pesjak, kot bivanje v hiši. Slabo prenaša visoke temperature, zato mu moramo takrat priskrbeti hladen prostor in veliko sveže vode.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima gensko pogojenih bolezni. Nagnjena je le k preveliki telesni teži, zato je potrebno prehrani nameniti veliko pozornosti.