Pasma GRENLANDSKI PES – GROENLANDEC –>

 

GRENLANDSKI PES – GROENLANDEC

(Greenland Dog – Greenlander)

 

 

GRENLANDSKI PES5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 1: Nordijski vlečni psi
št. FCI standarda: 274

Velikost: – samec meri od 58 do 68 cm
– samica meri od 51 do 61 cm
Teža: samec od 30,5 do 38 kg
– samica od 25,5 do 32 kg
Življenjska doba: okoli 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Grenlandija. Grenlandski pes spada med najstarejše svetovne pasme psov, saj dokazi potrjujejo njegovo prisotnost že okoli leta 7000 pred našim štetjem. Po vsej verjetnosti so bili njegovi predniki arktični volkovi, saj ima značilnosti volka (telesne in značajske), ki so se ohranile do danes. Prvi predstavnik te pasme je bil prepeljan v Veliko Britanijo leta 1750. Prvi britanski kinološki klub je bil ustanovljen leta 1880. Izven domovine ni preveč razširjen. Uporabljali so ga za vleko tovora, obrambo pred zvermi in lov na polarnega medveda in tjulnja. Kasneje so ga pri svojem delu uporabljali tudi raziskovalci na svojih odpravah. FCI standard je bil uradno priznan 5. 5. 2003. Tudi v sodobnem času je predvsem delovni pes. Dobre rezultate dosega na tekmovanjih vleke sani.

 

Opis pasme

Po obliki je Grenlandski pes srednje velik, telo je kvadratno, mišičasto, trdno in čokato. Ušesa so pokončna, gobec močan in klinaste oblike. Oči morajo biti temne in se ujemati z barvo dlake. Oči izražajo iskrenost in zaupljivost. Dlaka je kratka, gosta, ravna, groba in gladka. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: vse barve, tudi bela – ne sme pa biti albin. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje.

 

GRENLANDSKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Grenlandski pes inteligenten, dobro učljiv, temperamenten, vesel, prijazen, neodvisen, samostojen, odličen čuvaj svojega teritorija in lastnine, vzdržljiv, neumoren, vztrajen, odporen, močan, hiter, prizadeven, ljubeč, zelo zvest, lojalen, energičen, samozavesten, odločen, pogumen, ima zelo razvit lovski nagon. Značilno zanj je, da prenese ekstremne vremenske pogoje. Vročino slabo prenaša, zato v vročih dneh ne sme biti preveč aktiven, poleg tega mora imeti prostor, kjer se lahko ohladi. Možne negativne lastnosti: potepanje, plašnost, agresivnost, dominantnost – vse to je navadno pogojeno z nepravilno vzgojo. Na gospodarja in ostale družinske člane je izredno navezan. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, saj ni primeren za bivanje v stanovanju. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, samozavesten, avtoritativen, spoštljiv, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Poleg tega mora biti fizično zelo aktiven in imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Potrebuje veliko gibanja (dolgi in živahni sprehodi), delovnih in umskih zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in ni podvržena genskim boleznim.