Pasma HOKKAIDO –>

 

HOKKAIDO

(Hokkaidoke – Hokkaido Inu)

 

 

HOKKAIDO5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 5: Azijski špici in sorodne pasme
št. FCI standarda: 261

Velikost: samec meri od 46 do 56 cm
– samica je malo manjša
Teža: od 20 do 30 kg
Življenjska doba: od 11 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Japonska, otočje Hokkaido. FCI standard je bil uradno priznan 16. 6. 1999. Pasma Hokkaido je stara okoli 12.000 let in verjetno izvira iz starih lovskih psov. Pasma je bila poimenovana leta 1869. Leta 1937 so ga zaščitili kot redko vrsto psa. Uporabljali so ga za lov na medveda in drugo divjad, iskanje preživelih v vojaških pohodih ter za vleko tovora. V sedanjem času je predvsem lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih. Izven domovine je slabo poznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Hokkaido srednje velik, slok, mišičast in čvrstega videza. Dlaka je dolga, ravna, ostra in trda. Podlanka je mehka in kratka. Barva dlake: črna, bela, rdeča, črno rjava, volčje siva, barva sezama, tigrasta. Nega obsega redno krtačenje.

 

HOKKAIDO

Karakter pasme

Po naravi je Hokkaido inteligenten, hitro učljiv, zvest, vzdržljiv, zaščitniški, zelo pogumen, radoveden, ima dober čut za orientacijo, vztrajen, vzdržljiv, močan, pozoren na dogajanje v okolici, impulziven, hiter, odličen čuvaj in branilec, lojalen, odločen, nežen, poslušen, ljubeč, delaven, tih. Možne negativne lastnosti: agresivnost, napadalnost do drugih psov, svojeglavost, dominantnost, uničevalno vedenje, trma, kopanje lukenj – kar je ponavadi pogojeno z nepravilno vzgojo, nekaj pa tudi z njegovimi geni. Dobro prenaša mraz. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan, do njih je zaščitniški in jih ima rad. Odnos do drugih živali ni primeren, zato je potreben nadzor, da jih ne napade. Otroke ima rad in se z njimi razume, če je bil pravočasno in pravilno socializiran. Poleg tega je potrebno otroke poučiti, kako ga je potrebno vzgajati in imeti do njega spoštljiv odnos. Primerno bivalno okolje je pesjak z visoko ograjenim vrtom, bivanje v stanovanju ni primerno. Lastnik mora biti zelo izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, potrpežljiv, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za fizične, umske in ostale aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med zdrave, saj niso poznane posebne zdravstvene težave.