Pasma IBIŠKI PES –>

 

IBIŠKI PES

(Podenco Ibicenco – Ibizan Warren Hound – Ibizan Podenco)

 

 

IBIŠKI PES5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 7: Primitivni tipi lovskih psov
št. FCI standarda: 89

Velikost: – samec meri od 66 do 72 cm
– samica meri od 60 do 67 cm
Teža: okoli 30 kg
Življenjska doba: okoli 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Španija, Ibiza (Balearski otoki). Ibiški pes spada med najstarejše pasme psov, slike teh psov so našli v grobnicah faraonov iz obdobja 3.400 let pred našim štetjem. Uporabljali so ga za lov na kunce brez uporabe pušk in za lov na visoko divjad. Uradni standard FCI je bil priznan 26. 5. 1982. V sedanjem času je lovski in družinski pes. V današnjem času večino teh psov vzredijo na pasjih farmah, kjer živijo v obupnih higienskih razmerah in brez zdravstvene oskrbe (brez nujnih cepljenj, antiparazitikov itd.). V njegovi domovini ga uporabljajo uglavnem za lov. Ker je vzreja tako “preprosta” in nenadzorovana, se njihovi lastniki po zaključeni lovski sezoni ne trudijo in ne obremenjujejo z ohranjanjem psov, ker vedo, da bodo do nove sezone zlahka dobili nove, zato so ti psi velikokrat izkoriščeni in trpinčeni do smrti.

 

Opis pasme

Po obliki je Ibiški pes visok, ploščat, mišičast, vitek in elegantno grajen. Uhlja sta velika in pokončna ter tipična za to pasmo. Oči so jantarjeve barve. Je izreden tekač.

Dlaka obstaja v treh variantah:

kratka, ki ne sme biti svilnata
groba, ki je trda in groba
dolga, ki je mehka in dolga vsaj 5 cm

Barva dlake: vse variante belo redeče kombinacije. Nega obsega redno krtačenje.

 

IBIŠKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Ibiški pes zelo inteligenten, iznajdljiv, priliznjen, ubogljiv, kadar hoče, srednje učljiv, hiperaktiven, naslednji trenutek izjemno lenoben, zelo radoveden, nežen, ljubeč, igriv, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, ima močan lovski nagon, družaben. Ima dobro izostren voh, vid in sluh, poleg tega je sposoben preskočiti visoke ovire. Možne negativne lastnosti: trma, svojeglavost, občutljivost na grobo vedenje – velikokrat pogojeno z lovskim nagonom, lahko tudi z neprimerno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima rad in je z njimi prijazen, če so preveč vsiljivi, se umakne. Do tujcev je zadržan in z glasnim lajanjem opozori na njihovo prisotnost. Rad ima družbo pasjih prijateljev in je do njih zelo popustljiv, ostale živali sprejme, vendar velikokrat prevlada njegov lovski nagon. Slabo prenaša mraz, zato je primerno bivalno okolje izoliran pesjak, z visoko ograjenim vrtom, še bolj priporočljivo je bivanje v stanovanju. Primeren je izkušen lastnik, ki je odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, aktiven, živahen, pri vzgoji pa uporablja pozitivno stimulacijo. Potrebuje veliko gibanja, ostalih aktivnosti in druženja.

 

Zdravje pasme

Spada med zdrave pasme, ki nima posebnih zdravstvenih težav.