Pasma ITALIJANSKI ŠPIC –>

 

ITALIJANSKI ŠPIC

(Italian Spitz – Volpino Italiano)

 

 

ITALIJANSKI ŠPIC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 2: Evropski špici
št. FCI standarda: 195

Velikost: – samec meri od 27 do 30 cm
– samica meri od 25 do 28 cm
Teža: – samec od 9 do 11 kg
– samica do 5 kg
Življenjska doba: od 12 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Italija, pokrajina Toskana. Pasma Italijanski špic obstaja od 19. stoletja, čeprav so njemu podobni psi obstajali že pred 5000 leti. Njegov prednik je verjetno evropski špic. Sprva je bil predvsem v vlogi spremljevalca aristokratov. Pasma je bila pred nekaj desetletji na robu izumrtja, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Izven domovine je malo poznana. Uradni FCI standard je bil priznan 27. 11. 1999. V sedanjem času je predvsem družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Italijanski špic majhen, kvadraten, kompakten, harmonično grajen in spominja na pomeranca. Po drugi strani njegovo ime pomeni »mala lisica«, saj ji je tudi podoben. Dlaka je dolga, gosta, pokončno štrleča, odporna proti umazaniji in vodoodporna. Gostejša je po vratu in spominja na grivo. Podlanka je mehka in gosta. Dobro se prilagodi na temperaturne razlike. Barva dlake: bela, rdeča, barva šampanjca je dovoljena, vendar ni zaželena. Svetlo oranžen odtenek po ušesih se tolerira, ni pa zaželen. Nega ni zahtevna, saj obsega občasno krtačenje, ob menjavi dlake pogosteje. Kopanje ni priporočljivo, kadar je nujno, se priporoča suhi šampon.

 

ITALIJANSKI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Italijanski špic inteligenten, energičen, eleganten, povprečno aktiven, igriv, poslušen, hitro učljiv, ljubezniv, prijazen, zvest, zaščitniški, težje prilagodljiv hitrim spremembam, pozoren na dogajanje v okolici, zelo teritorialen, občutljivega značaja, odličen čuvaj, ima razvit lovski nagon, pogumen, rad ima pozornost, družaben, rad ugaja, prijeten. Možne negativne lastnosti: trma, agresivnost, sramežljivost – navadno pogojeno z nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je močno navezan in do njih zelo zaščitniški. Otroke (predvsem starejše) ima rad in uživa v igri z njimi; pri mlajših otrocih je priporočljiv nadzor odrasle osebe, saj še nimajo pravilnega odnosa do živali. Do tujcev je zadržan in na njihovo prisotnost opozori z lajanjem. Tudi sicer pogosto laja. Do drugih živali nima najboljšega odnosa, ob primerni socializaciji sicer sprejme domače živali, pri ostalih pa prevlada njegov lovski nagon. Potrebuje redne dnevne, ne preveč zahtevne, sprehode ter veliko druženja. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom, lahko biva tudi v pesjaku. Primeren je lastnik, ki je odločen, dosleden, prijazen, pri vzgoji pa uporablja pozitivno stimulacijo. Poleg tega mora imeti dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med zelo zdrave, možne so težave s srcem in siva mrena.