Pasma KAI –>

 

KAI

(Kai Ken – Tora Inu – Tiger Dog)

 

 

KAI5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 5: Azijski špici in sorodne pasme
št. FCI standarda: 317

Velikost: od 42 do 55 cm
Teža: od 13,5 do 23 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let, lahko tudi dlje

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Japonska, okrožje Kai. Od leta 1934 ima status nacionalnega spomenika. Predvideva se, da je najstarejša in najčistejša japonska pasma, saj obstaja že več stoletij. Njegovi predniki naj bi bili srednje veliki psi iz časov antike. Uporabljali so ga kot lovskega psa za lov na merjasce in jelene. Prilagojen je na življenje v gorah in težkih vremenskih razmerah. Tudi v svoji domovini je Kai redek. Uradni FCI standard je bil priznan 16. 6. 1999. V sedanjem času je predvsem družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Kai srednje velik, čokat, čvrst, atletske postave, z debelim vratom, pokončnim ušesi in tesno zvitim repom. Dlaka je srednje dolga in ostra. Barva dlake: rdeča, črna, tigrasta v različnih odtenkih. Dokončna barva se oblikuje do starosti 5 let. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in ne prepogosto kopanje.

 

KAI

Karakter pasme

Po naravi je Kai inteligenten, pogumen, živahen, temperamenten, spreten, gibčen, dober čuvaj, ima razvit lovski nagon, prijazen, zvest, pozoren na dogajanje v okolici (rad spleza na višino – drevo, miza, ograja in opazuje), zaščitniški, učljiv, dojemljiv, poslušen. Zelo dobro plava, se vzpenja na drevesa in sploh je zelo spreten na zahtevnem terenu. Možne negativne lastnosti: plašnost, agresivnosti, kar je pogojeno z nepravočasno in nepravilno socializacijo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, vendar je potreben nadzor odrasle osebe, da se otroci naučijo pravilnega ravnanja s psom. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih živali ni problematičen, če je pravilno socializiran. Primerno bivalno okolje je pesjak z visoko ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, vztrajen, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Potrebno je poudariti, da je izredno pomembna zgodnja socializacija – od rojstva dalje. Potrebuje veliko gibanja ter fizičnih in umskih zaposlitev. Na sprehodu naj bo na povodcu, saj je njegov lovski nagon močan.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava.