Pasma KOREJSKI JINDO –>

 

KOREJSKI JINDO

(Korea Jindo Dog – Jindo – Chindi – Jindo Gae – Kae Kyon)

 

 

KOREJSKI JINDO5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 5: Azijski špici in sorodne pasme
št. FCI standarda: 334

Velikost: – samec meri od 50 do 55 cm
– samica meri od 45 do 50 cm
Teža: – samec od 18 do 23 kg
– samica od 15 do 19 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Koreja, otok Dzindo. Pasma Korejski Jindo je stara, njen izvor pa ni točno določen. Po nekaterih značilnostih obstaja verjetnost, da je potomec starih korejskih psov. Leta 1983 so mu v domovini podelili status nacionalnega zaklada. Uporabljali so ga kot lovskega psa in čuvaja. Uradni FCI je bil objavljen 9. 11. 2004. V sedanjem času je predvsem lovski in spremljevalni pes, uporabljajo ga tudi kot čuvaja in delovnega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Korejski Jindo srednje velik, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je trda in rahlo štrleča. Podlanka je svetla, debela in mehka. Barva dlake: rdeče rjava, bela, črna, črna in rjava, siva, volčje progasta. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi. Zanimivo je, da se umiva na enak način kot mačke.

 

KOREJSKI JINDO

Karakter pasme

Po naravi je Korejski Jindo inteligenten, hiter, močan, vzdržljiv, pozoren na dogajanje v okolici, pogumen, pazljiv, samostojen, dostojanstven, ima močno razvit lovski nagon, odličen lovec in čuvaj, živahen, odločen, nepodkupljiv, čist, skromen, vzdržljiv, vztrajen, zvest, samozavesten, samosvoj, ima dober občutek za orientacijo, zaščitniški do teritorija in domačih, avanturističen, poslušen, nežen. Možne negativne lastnosti: sramežljivost, agresivnost, trma, nestrpnost, prevelika lenobnost – navadno povezano z nepravilno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Na lastnika je zelo navezan in ga priznava kot edinega gospodarja, družinske člane ima rad. Otroke ima rad, če je pravilno in pravočasno socializiran, kljub temu mora druženje nadzorovati odrasla oseba. Do tujcev je nezaupljiv in neprijazen. Odnos do drugih živali ni najboljši, ker ima močan lovski nagon, seveda pa je pri tem pomembna pravilna in pravočasna socializacija. Lastnik mora biti izkušen,odločen, dosleden, avtoritativen, spoštljiv, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z visoko ograjenim vrtom (prepleza lahko tudi 8 m visoko ograjo). Najprimernejše pa je bivanje v stanovanju, saj se drugače počuti zelo osamljenega. Pes potrebuje veliko gibanja ter drugih umskih in fizičnih zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso poznane gensko pogojene bolezni. Občasno se lahko pojavijo hormonske motnje – hipotiroidizem. Pri prehrani je zelo skromen in malo poje.