Pasma LAPONSKI JELENAR –>

 

LAPONSKI JELENAR

(Lapponian Herder – Lapinporokoira – Lapland Reindeer Doga)

 

 

LAPONSKI JELENAR5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 3: Nordijski ovčarji in čredarji
št. FCI standarda: 284

Velikost: – samec meri od 49 do 55 cm
– samica meri od 43 do 49 cm
Teža: od 27 do 30 kg
Življenjska doba: od 11 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je sedanja domovina je Finska. Pasma Laponski jelenar je stara, saj so jo uporabljala že stara nordijska ljudstva. Obstoj pasme je dokumentiran že od leta 1600 dalje. Uporabljali so ga, in ga tudi v sedanjem času, kot spremljevalca in pomočnika pastirjev pri nadziranju, vodenju in čuvanju severnih jelenov. Varoval jih je pred medvedi in volkovi. Izven domovine je slabo poznan in redko prisoten. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, karting, sledenje ipd.).

 

Opis pasme

Po obliki je Laponski jelenar velik, podolgovat, mišičast, elegantno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, ravna, rahlo razmršena, groba in ostra. Podlanka je gosta in mehka. Dlaka ga dobro varuje pred nizkimi temperaturami. Barva dlake: črna, rjava, siva, lahko sta prisotni dve beli lisi nad arkadami, kakor tudi bele oznake na vratu, okončinah in po prsih.

 

LAPONSKI JELENAR

Karakter pasme

Po naravi je Laponski jelenar inteligenten, vdan, lojalen, vzdržljiv, učljiv, pozoren na dogajanje v okolici, igriv, izjemen čuvaj, poslušen, odziven, sposoben, neutruden, miroljuben, pogumen, vzdržljiv, odločen, zaščitniški do lastnine in znanih oseb, poslušen, prijazen, delaven. Pogosto laja. Na lastnika je izjemno navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad, tudi z manjšimi se dobro razume, ker ima visok prag strpnosti. Do tujcev je zadržan. Z drugimi živalmi se razume, če je pravilno in pravočasno socializiran. Primerno bivalno okolje je zunaj v pesjaku, nikakor ni primeren za bivanje v stanovanju. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, potrpežljiv, vztrajen, odločen, dosleden, spoštljiv, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo, fizično aktiven. Poleg tega mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale fizične in umske aktivnosti. Potrebuje veliko vsakodnevnega gibanja, igre in delovnih zadolžitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je dokaj zdrava, lahko pa se pojavijo posamezne zdravstvene težave, zato je priporočljivo psa kupiti pri vzreditelju te pasme.