Pasma MALI ŠPIC –>

 

MALI ŠPIC

(Kleinspitz – Miniature Spitz)

 

 

MALI ŠPIC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 4: Evropski špici
št. FCI standarda: 97

Velikost: od 23 do 29 cm
Teža: od 3 do 4 kg
Življenjska doba: od 15 do 20 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Pasma Mali špic je stara, saj izvira iz evropskih špicev, ki obstajajo že okoli 6.000 let. Sprva so ga uporabljali kot lovskega psa, čuvaja in spremljevalca. V sedanjem času nastopa kot čuvaj in spremljevalec. Dobre rezultate dosega na razstavah in v agilitiju.

 

Opis pasme

Mali špic je lisičjega izgleda z gosto, dolgo krovno dlako in bujno, mehko ter gosto poddlanko. Ima na hrbet zavit, izredno košat rep. Ušesa so majhna, trikotna ter nošena pokonci. Barva dlake: oranžna, krem, volčje siva. Dobro prenaša različne vremenske razmere. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

MALI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Mali špic izjemno inteligenten, radoveden, dobro učljiv, živahen, igriv, ljubeč, rahločuten, izjemno vdan, dober čuvaj, radoveden, družaben, prilagodljiv, vreden zaupanja, samostojen, rad ima pozornosti, šaljiv, odločen. Možne negativne lastnosti: posesivnost ter pogosto in glasno lajanje. Lastniku je nepopisno vdan, družinske člane ima rad. Do otrok je prijazen in uživa v igri z njimi. Do tujcev je nezaupljiv in se jim najraje umakne. Z ostalimi živalmi se dobro razume. Primerno bivalno okolje je tako pesjak z ograjenim vrtom, kakor tudi stanovanje. Potrebuje veliko gibanja, igre in ostalih aktivnosti. V primeru, da je osamljen, zelo trpi in postane nesrečen. Lastnik mora biti prijazen, spoštljiv, odločen, dosleden, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima genetsko pogojenih bolezni. Pozornost je potrebno nameniti primerni prehrani, saj je nagnjen k debelosti.