Pasma MEHIŠKI GOLI PES –>

 

MEHIŠKI GOLI PES

(Mexican Hairles Dog – Xoloitzquintle)

 

 

MEHIŠKI GOLI PES5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 6: Pratipski psi
št. FCI standarda: 234

Po velikosti obstajajo tri različice te pasme:
– miniaturni: visok od 25 do 35 cm
– pritlikavi: visok od 35 do 45 cm
– standardni: visok od 35 do 55 cm

Teža: od 12 do 23 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Mehika. Pasma Mehiški goli pes je zelo redka in zanimiva zaradi svojih bioloških in genetskih značilnosti. Izvor te pasme ni popolnoma dokumentiran, po nekaterih podatkih naj bi nastala zaradi genetske mutacije; po drugi teoriji pa naj bi vse pasme golih psov izvirale iz Kitajske. Pasma je zelo stara, saj je obstajala že pred 3.000 leti, v času Aztekov in Majev. Nastopa predvsem v vlogi spremljevalca oziroma družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Mehiški goli pes vitek, z dolgim vratom in pokončnimi ušesi ter atraktiven na pogled. Koža je gladka in mehka, brez gub, topla na otip in popolnoma brez dlake. Dovoljene barve kože: črna, bela, siva, skrilasto siva z več ali manj pegami, lisasta itd. Nega ni zahtevna, saj obsega brisanje kože z mokro krpo in po potrebi kopanje z nežnim šamponom. Potrebna je tudi uporaba zaščitnih krem. Pomembno je poskrbeti za primerno zaščito v mrzlih (oblačilo) in vročih vremenskih razmerah (zaščitna krema z visokim UV faktorjem), saj je zelo občutljiv. Zaradi odsotnosti dlak je zelo primeren za astmatike in alergike.

 

MEHIŠKI GOLI PES

Karakter pasme

Po naravi je Mehiški goli pes inteligenten, učljiv, vesel, prijeten, ljubezniv, zelo družaben, pogumen, občutljiv, nežen, miren, tih, previden, pozoren, ima izjemen spomin. Nikoli ne laja brez vzroka. Med vsemi psi je najboljši plezalec, brez težav se povzpne na drevo. Možne negativne lastnosti: dominantnost, agresivnost do psov, zamerljivost. Na lastnika in družinske člane je neizmerno navezan. Otroke ima rad, predvsem starejše, pri mlajših se priporoča nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiv. Odnos do ostalih živali je dober, če je bil pravočasno in pravilno socializiran. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, nežen, spoštljiv, dosleden, odločen, dominanten, vztrajen, pozoren, pri vzgoji pa mora uporabljati izključno pozitivno stimulacijo. Nujno je, da so pri treningu soudeleženi vsi člani družine, sicer se preveč naveže samo na eno osebo. Primerno bivalno okolje je v stanovanju oziroma hiši. Zadoščajo srednje dolgi dnevni sprehodi, veliko druženja, različne igre in ostale fizične ter umske dejavnosti. Pes potrebuje veliko druženja, sicer močno trpi, ker ne prenaša samote.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima znanih gensko pogojenih bolezni. Nekaj težav se pojavlja z alergijami kože, aknami in tudi, vendar se temu s primerno nego lahko izognemo.