Pasma NEMŠKI SREDNJI ŠPIC –>

 

NEMŠKI SREDNJI ŠPIC

(Mittelspitz – Medium sized Spitz)

 

 

NEMŠKI SREDNJI ŠPIC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 4: Evropski špici
št. FCI standarda: 97

Velikost: od 30 do 36 cm
Teža: od 10,5 do 11 kg
Življenjska doba: od 13 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Pasma Nemški srednji špic spada med srednjeevropske pasme psov, saj so potomci škotskih psov, znanih iz poslikav v kameni dobi ter koliščarskih špicev. Njegova prednika naj bi bila samojed in švedski laponski pes. Nastopa predvsem v vlogi družinskega psa. Njegova priljubljenost vedno bolj narašča.

 

Opis pasme

Nemški srednji špic spada med srednje velike pse. Dlaka je dolga, gosta, štrleča in bujna. Podlanka je mehka in gost. Dlaka močno odpada. Barva dlake: črna, bela, lisičje rjava, volčje siva, … Nega je kar zahtevna, saj obsega dnevno krtačenje in česanje, še posebej ob menjavi dlake, trimanje in kopanje po potrebi.

 

NEMŠKI SREDNJI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Nemški srednji špic inteligenten, prijazen, dober čuvaj, zelo družaben, živahen, pozoren na dogajanje v okolici, samozavesten, zvest, vdan, zelo učljiv, zaščitniški, ustrežljiv, poslušen, odvisen od človeške bližine. Možne negativne lastnosti: dominantnost, neposlušnost, agresivnost, težave pri navajanju na čistočo v zaprtem prostoru, kar vse je navadno pogojeno z neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in jih ima močno rad. Rad ima otroke, predvsem starejše, ki že znajo vzpostaviti primeren odnos do psa. Pri manjših otrocih je potreben nadzor odrasle osebe, saj bi lahko nehote poškodovali psa. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihovo prisotnost. Z ostalimi živalmi se, ob primerni socializaciji, dobro razume. Lastnik mora biti izkušen, pozoren, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo, na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in ostale aktivnosti. Potrebuje srednje veliko gibanja ter veliko igre in druženja. Primerno bivalno okolje je stanovanje.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso znane gensko pogojene bolezni.