Pasma NEMŠKI VELIKI ŠPIC –>

 

NEMŠKI VELIKI ŠPIC

(Giant German Spitz – Gross spitz – Giant Spitz)

 

 

NEMŠKI VELIKI ŠPIC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 4: Evropski špici
št. FCI standarda: 97

Velikost: od 40 do 45 cm
Teža: od 17,5 do 18 kg
Življenjska doba: od 13 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Nemški veliki špic spada med stare pasme psov, saj obstajajo dokazi o njegovem obstoju iz antičnih časov. Njegov izvor ni točno opredeljen, določene značilnosti pa kažejo, da je najbrž potomec starega mostiščarskega psa. Uporabljali so ga za čuvanje in zganjanje živine. V sedanjem času so predvsem čuvaji in družinski psi.

 

Opis pasme

Po obliki je Nemški veliki špic kvadraten, čokat in skladno grajen, glava spominja na lisičjo. Dlaka je pokončna, dolga, ravna, gosta, štrleča in sijoča. Podlanka je gosta in mehka. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi razmerami. Dlaka močno odpada. Barva dlake: bel, črn, rjav, volčje siv. Nega obsega redno krtačenje, kopanje ni priporočljivo. Potrebna je pravilna prehrana, da kožuh ostane sijoč in lep. Po naravi je zelo čist.

 

NEMŠKI VELIKI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Nemški veliki špic inteligenten, lahko učljiv, zvest, vdan, ima odličen spomin, odličen čuvaj, zelo pogumen, zelo zaščitniški, navezan na dom, skromen, prilagodljiv, šaljiv, igriv, rad je v središču pozornosti. Možne negativne lastnosti: posesivnost, ljubosumnost. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad – predvsem starejše, ki imajo do njega primeren odnos, kljub temu se priporoča nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiv in z lajanjem opozori na njihovo prisotnost. Odnos do drugih živali navadno ni problematičen, kljub temu v gospodinjstvu ne prenaša dobro drugih psov, saj lastnika ne želi deliti z drugimi. Značilno za to pasmo je, da psi radi skačejo in se postavljajo na zadnje tačke. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, čeprav se prilagodi tudi bivanju v stanovanju. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo, na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in ostale dejavnosti. Potrebuje redne srednje zahtevne sprehode, igre in podobne umske in fizične aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima gensko pogojenih bolezni.