Pasma NEMŠKI VOLČJI ŠPIC –>

 

NEMŠKI VOLČJI ŠPIC

(Wolfspitz – Keeshond)

 

 

NEMŠKI VOLČJI ŠPIC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 4: Evropski špici
št. FCI standarda: 97

Velikost: od 43 do 55 cm
Teža: od 17 do 27 kg
Življenjska doba: od 12 do 18 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija, kakor tudi Nizozemska. Nemški volčji špic spada med starejše pasme psov, saj se je njegovo ime prvič pojavilo že v 18. stoletju. Prvi standard je bil napisan že leta 1880. Nastopa v vlogi čuvaja in spremljevalnega psa. Prisoten je tudi v reševalnih ekipah in na različnih kinoloških tekmovanjih, kjer dosega lepe rezultate (agilitiy, poslušnost).

 

Opis pasme

Po obliki je Nemški volčji špic srednje velik, kvadraten, čokat in skladno grajen, glava spominja na lisičjo. Dlaka je dolga, ravna, gosta in ostra, okoli vratu ima značilno grivo, rep je močno poraščen. Podlanka je gosta in vatasta. Dlaka nima vonja, je vodoodporna in dobro varuje pred različnimi vremenskimi razmerami. Doživi starost do 20 let. Barva dlake: volčje siva s črnimi konicami. Nega ni zahtevna, potrebno je redno krtačenje in česanje. Kopanje ni potrebno, saj dlaka odbija umazanijo. Po naravi je sicer zelo čist.

 

NEMŠKI VOLČJI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Nemški volčji špic temperamenten, dober čuvaj, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, zvest, zelo inteligenten, premeten, dobro učljiv, družaben, prijeten, močan, vzdržljiv, odporen, vesel, ljubeč, nežen, družaben, prilagodljiv, poslušen, spreten. Možne negativne lastnosti: posesivnost, trma – navadno pogojeno z neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in do njih zaščitniški. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Pri igri z manjšimi otroci je priporočljiv nadzor odrasle osebe, saj jih zaradi svoje živahnosti lahko nehote prevrne. Odnos do drugih živali je dober. Do tujcev je nezaupljiv. Primerno bivalno okolje je tako pesjak z ograjenim vrtom, kot stanovanje. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje. Potrebuje veliko gibanja ter ostalih fizičnih in umskih zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima gensko pogojenih bolezni.