Pasma NORDIJSKI ŠPIC –>

 

NORDIJSKI ŠPIC

(Nordic Spitz – Norrbottenspets – Pohjanpystykorva)

 

 

NORDIJSKI ŠPIC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 2: Nordijski lovski psi
št. FCI standarda: 276

Velikost: – samec meri od 43 do 47 cm
– samica meri od 40 do 44 cm
Teža: – samec od 11 do 15 kg
– samica od 8 do 12 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Švedska. Pasma Nordijski špic je stara. Eden izmed njegovih prednikov je bila verjetno tudi ruska lajka. Uporabljali so ga pri lovu na ptice in veverice ter druge manjše divje živali, čuvaja na kmetijah in družabnika. Dobro je prilagojen življenju v težkih pogojih na severu skandinavskega polotoka. Pasma je bila tik pred izumrtjem, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Uradni FCI standard je bil potrjen 28. 7. 2009. V sedanjem času je predvsem lovec, čuvaj in spremljevalec. Ponekod ga, kljub njegovi majhnosti, uporabljajo kot reševalnega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Nordijski špic majhen, kvadraten, mišičast in skladno grajen pes. Spominja na finskega špica in norveškega ovčarja. Dlaka je kratka, ravna in trda. Podlanka je gosta in priležna. Barva dlake: snežno bela z rumenimi ali rdečimi velikimi lisami. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje.

 

NORDIJSKI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Nordijski špic samozavesten, pozoren na dogajanje v okolici, zvest, pogumen, vdan, nežen, stabilnega značaja, spreten, močan, živahen, prijazen, odločen. Možne negativne lastnosti: sramežljivost, agresivnost, kar je ponavadi povezano z nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in je do njih izredno nežen. Spada med predstavnike 10 pasem, ki so znani po svojem nežnem odnosu do otrok. Do tujcev je sprva zadržan in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. Z ostalimi živalmi se dobro ujame. Najprimernejše bivalno okolje je pesjak z velikim ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo, na razpolago mora veliko prostega časa za druženje in aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso poznane gensko pogojene bolezni.