Pasma NORVEŠKI ČRNI LOSOVEC –>

 

NORVEŠKI ČRNI LOSOVEC

(Norsk Elghund Sort – Norwegian Elkhound black)

 

 

NORVEŠKI ČRNI LOSOVEC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 2: Nordijski lovski psi
št. FCI standarda: 268

Velikost: od 40 do 52 cm
Teža: do 15 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Norveška. Pasma Norveški črni losovec je zelo stara, saj so našli arheologi pri svojem delu ostanke psov iz kamene dobe, ki so bili podobni današnjemu psu. Uporabljali so jih za lov na lose in medvede, čuvaja, vlečnega psa in spremljevalca. Prilagojeni so za delo v ekstremnih vremenskih razmerah (mraz, sneg, led). FCI standard je bil priznan leta 1966. V sedanjem času je lovski pes in spremljevalec. Nastopa tudi kot terapevtski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih.

 

Opis pasme

Po obliki je Norveški črni losovec majhen do srednje velik, kompaktno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, po vratu daljša, gosta, volnasta in samočistilna in vodoodporna. Podlanka je gosta, mehka in volnasta. Nega ni zahtevna, saj obsega občasno krtačenje in odstranjevanje odmrle dlake. Kopanje je priporočljivo največ dvakrat letno.

 

NORVEŠKI ČRNI LOSOVEC

Karakter pasme

Po naravi je Norveški črni losovec izredno inteligenten, učljiv, poslušen do neke mere, uravnovešen, miren, vzdržljiv, vztrajen, energičen, prilagodljiv, odporen, vztrajen, hiter, pogumen, odločen, samostojen, močan, zvest, tovariški, prijazen, dober čuvaj, hiter, zaščitniški, dobrosrčen, pogumen, ljubeč, družaben, pozoren na dogajanje v okolici, delaven. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, neposlušnost, dominantnost, kar je delno pogojeno z njegovim značajem, delno z neprimerno vzgojo. Zelo ima izostren čut za voh. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Ni primeren za druženje z otroki. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihov prihod. Dobro se obnese v odnosu do kmečkih živali, slabše prenaša hišne ljubljence in pse istega spola. Edino primerno bivalno okolje je na podeželju, v pesjaku z ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni primerno. Slabo prenaša vročino, zato mu moramo v vročih dneh zagotoviti hladen prostor in veliko vode. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, toleranten, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, fizično aktiven, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in aktivnosti. Pri vzgoji je potrebno dopuščati oziroma tolerirati njegovo samostojnost pri odločanju. Priporočljiva je zgodnja socializacija in vzgoja. Potrebuje aktivne sprehode, rad ima tek, plavanje in planinske pohode. Zaposliti ga je potrebno fizično in umsko.

 

Zdravje pasme

Pasma je precej zdrava, kljub temu so možne nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, lojne ciste. Potrebuje primerno prehrano, bogato z beljakovinami, vendar v zmernih količinah, ker je nagnjen k debelosti.