Pasma NORVEŠKI LOVSKI ŠPIC –>

 

NORVEŠKI LOVSKI ŠPIC

(Norbottenski špic – Norrbottenspets – Norsk Lundehund)

 

 

NORVEŠKI LOVSKI ŠPIC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 2: Nordijski lovski psi
št. FCI standarda: 265

Velikost: od 32 do 38 cm
Teža: od 6 do 8 kg
Življenjska doba: nad 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Norveška. Pasma Norveški lovski špic je zelo stara, saj njegovi predniki izhajajo iz 16. stoletja. Uporabljali so ga za lov na lisice, volkove in morske ptice. Izven domovine so slabo poznani. Že nekajkrat je bila pasma pred izumrtjem, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli rešiti. V sedanjem času je lovec in spremljevalec. Dobre rezultate dosega v agilitiju.

 

Opis pasme

Po obliki je Norveški lovski špic majhen, pravokoten, skladno grajen pes. Značilne zanj so anatomske posebnosti: glavo lahko vrže toliko nazaj, da se s čelom dotika hrbta (zaradi dodatnih sklepov v tilniku, ki omogočajo 180 stopinjski kot), uhlje lahko tako upogne, da zapre ušesa, tace lahko zasuka v vse smeri. Posebnost je tudi, da ima 6 prstov in 2 slednika, zaradi česar ima izredne plezalne sposobnosti, ne glede na težavnost terena. Ima tudi zelo izostren sluh. Dlaka je kratka, pokončna, gosta in vodoodporna. Barva dlake: črna ali siva z belimi lisami, bela s temnimi lisami, rdeče rjava s črnimi konicami. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje, kopanje samo, če je nujno potrebno. Odpadanje dlak je zmerno.

 

NORVEŠKI LOVSKI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Norveški lovski špic inteligenten, učljiv, odločen, trmast, vesel, radoveden, družaben, samostojen, ima zelo izražen lovski nagon, pozoren na dogajanje v okolici, občutljiv na spremembe v svojem teritoriju, radoveden, raziskovalen, dober čuvaj, zelo zaščitniški, zelo aktiven, delaven, šaljiv, ima odličen spomin (tudi za krivice), dober čuvaj, prijazen, igriv. Možne negativne lastnosti: uničevalno vedenje zaradi osamljenosti in zdolgočasenosti, plašnost, prekomerno lajanje in trma zaradi nepravilne in nepravočasne socializacije. Njegov značaj je zelo specifičen. Rad koplje luknje. Zadovoljen v večji skupini psov svoje pasme (trop), z manjšimi domačimi ljubljenci se ne ujame preveč dobro, saj ima močan lovski nagon. Do tujcev je nezaupljiv. Otroke ima rad in je do njih nežen in potrpežljiv. Če so otroci preveč razigrani, se umakne. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, potrpežljiv, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in ostale dejavnosti. Vzgoja mora potekati kot del igre, saj se drugače naveliča treninga. Pomembna je zgodnja socializacija. Potrebuje veliko gibanja ter veliko ostalih umskih in fizičnih zadolžitev. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, bivanje v stanovanju ni primerno.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava, kljub temu so možne nekatere težave s prebavo, zato je potrebno poskrbeti za primerno prehrano.