Pasma NORVEŠKI OVČAR –>

 

NORVEŠKI OVČAR

(Norsk Buhund – Norwegian Buhund)

 

 

NORVEŠKI OVČAR5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 3: Nordijski ovčarji in čredarji
št. FCI standarda: 237

Velikost: od 41 do 47 cm
Teža: okoli 18 kg
Življenjska doba: od 11 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Norveška, kjer ima status naravne dediščine. Pasma Norveški ovčar je stara, saj obstaja že več kot 900 let. Uporabljali so ga za lov na medveda in volka, vleko sani in čuvanje živine. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1999. V sedanjem času je lovski in družinski pes, čuvaj ter delovni pes pri policiji. Uspešen je tudi kot terapevtski pes za pomoč gluhim osebam. Dobre rezultate dosega na kinoloških tekmovanjih. Pri nas je pasma skoraj nepoznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Norveški ovčar srednje velik, kvadraten, močan in skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta in groba. Podlanka je gosta in volnata. Barva dlake: črna, pšenična,rdeče rumena. Dovoljena je temna maska ter bel ovratnik na prsih in šapah. Odpadanje dlake je zmerno. Nega obsega redno krtačenje, pogosteje ob menjavi dlake. Kopanje ne sme biti prepogosto, uporabljati je potrebno blag šampon.

 

NORVEŠKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Norveški ovčar inteligenten, hitro učljiv, željen znanja, dinamičen, energičen, aktiven, dober čuvaj, ima močan lovski nagon, pozoren na dogajanje v okolici, vesel, vzdržljiv, neutruden, ljubeč, pogumen, poslušen. Na lastnika in družinske člane je izjemno navezan in zanje pripravljen izpolniti vsako nalogo. Možne negativne lastnosti: trmoglavost. Otroke ima zelo rad in je do njih zelo toleranten. Pri igri z manjšimi otroci je priporočljiv nadzor odrasle osebe, ker jim zelo rad daje poljubčke in bi se lahko prestrašili. Do tujcev je zadržan in na njihov prihod opozori z glasnim lajanjem. Z ostalimi psi se dobro ujame, pri manjših živalih je potrebna previdnost zaradi njegovega lovskega nagona. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, iznajdljiv, potrpežljiv, fizično aktiven, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in ostale dejavnosti. Pes je lahko vodljiv, vzgoja ni zahtevna, priporoča pa se zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje hiša z velikim dvoriščem, lahko prebiva tudi v pesjaku. Potrebuje 2 do 3 daljše dnevne sprehode. Uživa v teku, igrah in gorskih pohodih.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in niso poznane gensko pogojene bolezni.