Pasma PERUJSKI GOLI PES –>

 

PERUJSKI GOLI PES

(Perro sin pelo del Peru – Peruvian Hairless Dog)

 

 

PERUJSKI GOLI PES5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 6: Pratipski psi
št. FCI standarda: 310

Po velikosti in teži poznamo tri različice te pasme:

Samec:
– MAJHEN: višina od 25 do 40 cm; teža od 8,8 do 17,6 kg
– SREDNJI: višina od 40 do 50 cm; teža od 17,6 do 26,4 kg
– VELIK: višina od 50 do 65 cm; teža od 26,4 do 55,1 kg

Samica:
– MAJHNA: višina od 22,9 do 38,1 cm; teža od 4 do 8 kg
– SREDNJA: višina od 38,1 do 48,3 cm; teža od 8 do 12 kg
– VALIKA: višina od 48,3 do 63,5 cm; teža od 12 do 25 kg

Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Peru. Njegov izvor ni točno določen, saj o tem obstaja več variant. Po eni od njih naj bi na področje današnjega Peruja prispel med kitajskim priseljevanjem, po drugi različici pa naj bi izhajal iz afriške celine. Vsekakor je pasma zelo stara, saj so psi, podobni današnjemu, upodobljeni na keramičnih izdelkih že v času Inkov, v obdobju 300 let pred našim štetjem. Uradni FCI standard je bil priznan leta 2001. Perujski goli pes nastopa v vlogi družabnega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Perujski goli pes slok, eleganten in skladno grajen pes. Njegovo gibanje je mehko in prožno. Koža je gladka in elastična. Na čelu, okoli oči in lic koža tvori koncentrične črte. Zaradi odsotnosti dlak je občutljiv na vremenske razmere. Posebno skrb mu je potrebno nameniti v mrazu in v vročih dneh, ko ga je potrebno zaščiti z oblačilom ali uporabiti losion z zaščitnim faktorjem. Barva kože: črna, modro črna, siva v različnih odtenkih, temno do svetlo rjava. Po telesu so lahko prisotne rožnate lise. Nega kože obsega brisanje z mokro krpo in uporabo zaščitnih krem.

 

PERUJSKI GOLI PES

Karakter pasme

Po naravi je Perujski goli pes hiter, ljubeč, plemenit, živahen, pozoren na dogajanje v okolici, dober čuvaj, zaščitniški, spreten, hiter, družaben, miren. Možne negativne lastnosti: sramežljivost, agresivnost – pogojeno z nepravilno vzgojo ali osamljenostjo. Do tujcev je zadržan in previden. Do drugih psov je prijazen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, iznajdljiv, fizično aktiven, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in ostale dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je precej zdrava, vseeno pa ima nekatere zdravstvene težave: kožne alergije, krči, kap, občutljivost na pesticide.