Pasma PORTUGALSKI PODENGO –>

 

PORTUGALSKI PODENGO

(Portuguese Warren Hound – Portuguese Podengo)

 

 

PORTUGALSKI PODENGO5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 7: Primitivni tipi lovskih psov
št. FCI standarda: 94

Po velikosti in teži obstajajo tri različice te pasme:
Pritlikavi je visok od 20 do 30 cm in tehta od 8 do 12 kg
Srednji je visok od 40 do 55 cm in tehta od 16 do 20 kg
Veliki je visok od 50 do 70 cm in tehta od 20 do 23 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Portugalska. Pasma Portugalski podengo je zelo stara, pritlikavi obstaja že od 15. stoletja. Njegovi predniki so verjetno stari egipčanski hrti. Uporabljajo so ga kot lovskega psa za lov na zajce in tudi večjo divjad, za sledenje lisic in bobrov v jamah ter spremljevalca. Bil je že na robu izumrtja, vendar se je z načrtno vzrejo obdržal. V sedanjem času je predvsem spremljevalec in družni pes. Dobre rezultate dosega v različnih kinoloških tekmovanjih.

 

Opis pasme

Po obliki je Portugalski podengo močan, kvadraten, mišičast, močne konstrukcije in skladno grajen pes. Dlaka: lahko je kratkodlak ali ostrodlak. Podlanke nima nobena od variant. Barva dlake: srnje rjava in rumena v vseh odtenkih. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi. Splošen videz je robat (rustikalen) in skoraj kvadratne oblike. Podengo Grande (veliki) je enak kot Podengo Medio (srednji), le malo večji. Podengo Pequeno (pritlikavi) je pravokotne oblike.

 

PORTUGALSKI PODENGO

Karakter pasme

Po naravi je Portugalski podengo izredno inteligenten, živahen, dinamičen, radoveden, vesel, hitro učljiv, poslušen, vztrajen, vzdržljiv, prijazen, družaben, uravnovešen, predrzen, vdan, zvest, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici. Možne negativne lastnosti: dominantnost, nezainteresiranost zaradi prevelike osamljenosti. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Do tujcev je nezaupljiv. Do otrok je zelo prijazen. Uživa v družbi drugih psov, ravno tako se razume z drugimi živalmi, vseeno pa je potrebna pozornost zaradi njegovega lovskega nagona. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, avtoritativen, iznajdljiv, potrpežljiv, fizično aktiven, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko časa za druženje in ostale dejavnosti. Potrebuje veliko gibanja, pozornosti in iger. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava.