Pasma PRITLIKAVI ŠPIC – POMERANEC –>

 

PRITLIKAVI ŠPIC – POMERANEC

(Zwergspitz – Pomeranian)

 

 

PRITLIKAVI ŠPIC5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 4: Evropski špici
št. FCI standarda: 97

Velikost: od 18 do 22 cm
Teža: od 1,5 do 2,5 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Pasma Pritlikavi špic spada med najstarejše v srednji Evropi. Njegovi predniki so nordijski vlečni psi. Obdržal je precej njihovih značilnosti, tekom razvoja in načrtne vzreje pa je postal manjši. Nastopa v vlogi družinskega psa. Uspešen je v vlogi terapevtskega psa in na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, obedience, flyball, razstave).

 

Opis pasme

Po obliki je Pritlikavi špic majhen, kvadraten, skladno grajen pes. Spominja na lisičko. Dlaka je dolga, bujna, gosta, ravna in štrleča. Podlanka je kratka, gosta in vatasta. Dlaka nima vonja. Barva dlake: siva, črna, bela, rjava, oranžna, rdeča, krem. Lahko je dvobarven – bela je vedno osnovna barva, črn z ožigi, črn, oranžen, rdeč in krem s črnimi konicami. Nega obsega redno krtačenje, skrb za zobovje, čiščenje ušes in oči ter striženje krempljev.

 

PRITLIKAVI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Pritlikavi špic izredno inteligenten, zelo učljiv, vesel, prijazen, prijeten, umirjen, zvest, samozavesten, rahločuten. Možne negativne lastnosti: nervoznost, plašnost, napadalnost – pogojeno z neprimerno vzgojo. Na lastnika je izjemno navezan in ga navadno priznava za edinega gospodarja, ostale družinske člane ima rad. Rad ima družbo starejših otrok, mlajših se izogiba, ker še nimajo pravilnega odnosa do psa. Poleg te je pri manjših otrocih potrebna prisotnost odrasle osebe, saj bi lahko psa, ki je majhen, poškodovali. Do tujcev je zadržan in z lajanjem napove njihovo prisotnost. V odnosu do ostalih živali je prijazen, potreben pa je nadzor pri velikih živalih, da ga ne bi ogrožali. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, iznajdljiv, potrpežljiv, spoštljiv, pri vzgoji pa mora uporabljati izključno, pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša. Ne potrebuje veliko gibanja, rad ima sprehode v naravo, igre in zanimive aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: izpah pogačice, težave s srcem, očmi, zobovjem kožo, nepravilno delovanje ščitnice, občutljivost na cepiva in zdravila, pri kotitvi je navadno potreben carski rez.