Pasma RUSKO EVROPSKA LAJKA –>

 

RUSKO EVROPSKA LAJKA

(Russian-European Laďka)

 

 

RUSKO EVROPSKA LAJKA5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 2: Nordijski lovski psi
št. FCI standarda: 304

Velikost: – samec meri od 54 do 60 cm
– samica meri od 52 do 58 cm
Teža: okoli 23 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njena domovina je Rusija. Spada med stare pasme, saj so našli fosilne ostanke njej podobnega psa, iz obdobja pred 10.000 leti. Po drugi svetovni vojni je pasma skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Prisotna je tudi na Finskem in v drugih evropskih državah. Spada med stare pasme. Uporabljali so jo za lov, kot čuvaja in vleko sani. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih.

 

Opis pasme

Po obliki je Rusko evropska Lajka velika, kvadratna, mišičasta in skladno grajena. Dlaka je dolga, trda in gosta. Podlanka je mehka in gosta. Zaradi bogate dlake je odporna na mrzle vremenske razmere. Barva dlake: črno bela, siva, rjava. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

RUSKO EVROPSKA LAJKA

Karakter pasme

Pogosto laja, saj ima to v genih. Z lajanjem opozarja na plen ali kaže svoje navdušenje in veselje. Po naravi je Rusko evropska Lajka inteligentna, živahna, aktivna, odločna, tolerantna, potrpežljiva, vzdržljiva, vesela, dober čuvaj, učljiva, pozorna na dogajanje v okolici, zaščitniška, ustrežljiva, energična, uravnovešena, poslušna, prijazna, ljubeča, družabna. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje zaradi osamljenosti, plašnost, agresivnost, razdražljivost. Na lastnika je in družinske člane je zelo navezana in jih ima rada. Otroke ima rada in je z njimi zelo potrpežljiva. Do tujcev je nezaupljiva in oznani njihov prihod z glasnim lajanjem. Odnos do drugih psov je zadržan, lahko tudi agresiven. Odnos do domačih živali je dober, če je pravilno vzgojena. Manjše nepoznane živali ji pomenijo plen, saj prevlada njen lovski nagon. Socializacija se mora pričeti že pri mladičkih in traja vse njeno življenje. Primerno bivalno okolje je podeželje ter bivanje v pesjaku z visoko ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni priporočljiv. Potrebuje veliko gibanja na prostem (tek, pohodi), igre in ostalih umskih in fizičnih dejavnosti. Lastnik mora biti izkušen, zelo fizično aktiven, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, potrpežljiv, na razpolago pa mora imeti veliko prostega časa za druženje in aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Posebne zdravstvene težave niso prisotne.