Pasma SAMOJED –>

 

SAMOJED

(Samoiedskaďa Sabaka – Samoyed)

 

 

SAMOJED5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 1: Nordijski vlečni psi
št. FCI standarda: 212

Velikost: – samec meri od 54 do 60 cm
– samica meri od 50 do 56 cm
Teža: od 20 do 30 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Sibirija. Ime je dobil po nomadskem plemenu Samojed, s katerim še sedaj živijo skupaj in so tesno povezani. Uporabljali so ga kot čuvaja in pastirja severnih jelenov, vlečnega psa in družabnika. V sedanjem času je Samojed čuvaj in družabnik. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih, uspešen pa je tudi kot terapevtski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Samojed srednje velik, eleganten, močan in skladno grajen pes. Značilnost pasme je smehljajoč izraz obraza. Dlaka je dolga, čvrsta, štrleča, ravna in gosta. Okoli vratu je daljša in tvori grivo, ravno tako je daljša po glavi in sprednji strani nog. Podlanka je kratka, gosta in mehka. Barva dlake: snežno bela, krem, bela in biskvitna barva. Nega je precej zahtevna, saj obsega pogosto krtačenje, še posebej v obdobju menjave dlake. Kopanje ni priporočljivo. Dlaka ga varuje tako pred mrazom kot pred vročino.

 

SAMOJED

Karakter pasme

Po naravi je Samojed inteligenten, učljiv, vzdržljiv, močan, očarljiv, željan pozornosti, samostojen v odločitvah, neodvisen, pretkan, iznajdljiv, ponosen, šaljiv, izredno odločen, vreden zaupanja, zelo prijazen, samozavesten, očarljiv, živahen, vesel, energičen, ljubezniv, ima lovski nagon. Če psa pravilno vzgojimo in se dovolj družimo z njim, ni pričakovati posebnih problemov pri njegovem obnašanju. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in želi biti ves čas z njimi. Otroke ima izredno rad, uživa v igri z njimi in je potrpežljiv. Do tujcev je prijazen. Zelo dobro se razume z drugimi psi, manjše nepoznane živali pa rad lovi, saj mu pomenijo lovski plen. Pasma je zelo zahtevna in ni primerna za vsakogar, saj pes zahteva ogromno pozornosti in enakopraven položaj v družini. Kadar mu kaj ni všeč, to jasno in glasno pokaže. Zelo je čist in nima vonja. Vzgoja se mora pričeti s prvim dnem, ko pripeljemo mladička. Lastnik mora biti potrpežljiv, spoštljiv, vztrajen, dosleden, odločen, iznajdljiv, prijazen, fizično aktiven, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje, zabavo, igre in ostale aktivnosti. Pri vzgoji mora izključno uporabljati pozitivno stimulacijo ter vzpostaviti partnerski odnos. Potrebuje aktivne dnevne sprehode, še raje ima pohode v hribe, lastnika rad spremlja lastnika pri teku na smučeh in podobno. Primerno bivalno okolje je tako pesjak z ograjenim vrtom, kot tudi stanovanje.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in niso znane gensko pogojene bolezni.