Pasma SHIBA INU –>

 

SHIBA INU

(Shiba)

 

 

SHIBA INU5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 5: Azijski špici in sorodne pasme
št. FCI standarda: 257

Velikost: od 35 do 41 cm
Teža: od 10 do 13 kg
Življenjska doba: od 11 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njena domovina je Japonska. Shiba Inu spada med starodavne pasme psov, saj obstaja več kot 2.400 let. Uporabljali so jo za lov na manjše medvede, jelene, merjasca in divje ptice ter kot spremljevalce. Med drugo svetovno vojno je pasma skoraj izumrla, z načrtno vzrejo pa so jo uspeli ohraniti. V sedanjem času je predvsem spremljevalni pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Shiba Inu majhna, s širokim prsnim košem in skladno grajena. Dlaka je kratka, trda, vodoodporna in ščiti pred vremenskimi razmerami. Podlanka je gosta in mehka. Ob menjavi dlake, je odpadanje močno. Barva dlake: lisičja, lisičje bela, krem, črno lisičja, črna in zlata. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi, vendar ne prepogosto, da se ne uniči naravna zaščita kožuha.

 

SHIBA INU

Karakter pasme

Po naravi je Shiba Inu inteligentna, zvesta, živahna, drzna, pogumna, energična, neodvisna, aktivna, malo egoistična, dober čuvaj, vesela, prijazna, lovski nagon ima zelo izražen, vzdržljiva. Možne negativne lastnosti: agresivnost do drugih psov. Laja samo, če ima za to utemeljen razlog. Občasno ima rada tišino in samoto, ravno tako ne mara preveč ljubkovanja. Lastnika in družinske člane ima rada. Večje otroke ima rada, manjših se zaradi nenadnih, nepričakovanih gibov in njihove glasnosti boji, zato se jim umakne. V primeru, da jo otrok zasleduje, lahko pride tudi do ugriza iz strahu. Do tujcev je zadržana. Odnos do drugih živali je dober, razen do manjših hišnih ljubljencev, ki ji pomenijo plen in jih zato lovi. Lastnik mora biti izkušen, dobro mora poznati značilnosti te pasme, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, vztrajen, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Poleg tega mora imeti dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporoča se zgodnji trening poslušnosti. Potrebuje veliko gibanja, igre in ostalih fizičnih in umskih aktivnosti. Na sprehodu mora biti obvezno na povodcu, saj rada pobegne in se ne vrne več dni. Primerno bivalno okolje je tako stanovanje, kot tudi pesjak z ograjenim vrtom.

 

Zdravje pasme

Pasma ima kar nekaj zdravstvenih težav: displazija kolkov, izpah pogačice, alergije, glavkom, siva mrena. Večino le-teh se pojavi v mladosti in jih je možno pravočasno pozdraviti.