Pasma SIBIRSKI HUSKY –>

 

SIBIRSKI HUSKY

(Siberian Husky)

 

 

SIBIRSKI HUSKY5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 1: Nordijski vlečni psi
št. FCI standarda: 270

Velikost: – samec meri od 53,5 do 60 cm
– samica meri od 51 do 56 cm
Teža: – samec od 20 do 27 kg
– samica od 16 do 23 kg
Življenjska doba: od 12 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Sibirija. Pasma Sibirski husky je stara in je na sedanje področje verjetno prispela s prvimi naseljenci. Eden izmed njegovih prednikov je bil po vsej verjetnosti tudi volk. Prilagojena je za bivanje v ekstremnih vremenskih razmerah na zahtevnem terenu. Uporabljali so ga predvsem kot lovskega in vlečnega psa, poleg tega je bil človeku nenadomestljiv prijatelj in pomočnik. V sedanjem času je zelo popularen in nastopa kot predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega na tekmovanjih pasjih vpreg.

 

Opis pasme

Po obliki je Sibirski husky srednje velik, mišičast, čvrst in skladno grajen pes, ki spominja na volka. Njegovo gibanje je elegantno in lahkotno. Dlaka je srednje dolga, rahlo priležna in gosta. Podlanka je mehka in gosta. Dlaka ga dobro varuje pred mrazom. Značilen zanj je obraz, na katerem se izmenjujejo maske različnih barv. Posebnost so tudi njegove oči, ki so lahko modre, zelene, rjave ali pa je eno oko rjavo in drugo modro. Barva oči se spreminja do enega meseca in pol starosti. Barva dlake je lahko zelo različna: snežno bela; pisana v vseh možnih odtenkih – črno bela, belo siva, rdečkasto rjavo bela itd. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje, ki je ob menjavi dlake pogostejše. Prepogosto kopanje ni priporočljivo, saj se uniči naravna struktura dlake.

 

SIBIRSKI HUSKY

Karakter pasme

Po naravi je Sibirski husky inteligenten, zelo aktiven, dinamičen, energičen, odločen, gibčen, vzdržljiv, neutruden, prijazen, nenehno nekaj počne, delaven, hiter, dober tekač, raziskovalen, radoveden, prisrčen, neodvisen, svojeglav, rad se sam odloča, močan, sposoben, nežen, pozoren na dogajanje v okolici, družaben, zadržan, dostojanstven. Ima izreden sluh. Možne negativne lastnosti: zdolgočasenost, neposlušnost, begavost, dominantnost, preganjanje drugih živali. Lastnika in družinske člane ima rad. Otroke ima rad in je z njimi ljubezniv. Do tujcev je brezbrižen in jim ne posveča posebne pozornosti. S psi in ostalimi živalmi se razume, če je bil pravočasno in pravilno socializiran, sicer je odnos lahko težaven. Njegova vzgoja je zapletena in zahtevna. Priporoča se zgodnje strokovno šolanje poslušnosti. Zato mora biti lastnik izkušen in mora dobro poznati značilnosti te pasme, biti mora odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, prilagodljiv, spoštljiv, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in fizične aktivnosti. Psa je potrebno zaposliti telesno in umsko. Potrebuje zelo veliko gibanja (dolgi in aktivni sprehodi, igre) in drugih zaposlitev. V vročih mesecih naj bo intenzivnost sprehodov manjša. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca, čeprav najbolj uživa, če lahko svobodno teka. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim (visoko in močno) ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni primerno, saj uživa v naravi in svobodi. V poletnih mesecih mu je potrebno zagotoviti hladen prostor, počitek in svežo vodo.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava.