Pasma ŠIKOKU –>

 

ŠIKOKU

(Shikoku – Kochi-ken – Mikawa Inu)

 

 

ŠIKOKU5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 5: Azijski špici in sorodne pasme
št. FCI standarda: 319

Velikost: – samec meri od 48 do 54 cm
– samica meri od 42 do 48 cm
Teža: od 16 do 26 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Japonska, otok Shikoku. Pasma Šikoku je zelo stara in redka. Leta 1973 so pasmo označili kot nacionalni zaklad. Uporabljali so ga kot lovskega psa, predvsem na merjasca. Prilagojen je za življenje in delo na goratem terenu, v težkih vremenskih razmerah. Uradni FCI standard je bil priznan 5. 6. 1999. V sedanjem času nastopa kot lovski, vlečni, policijski, reševalni in spremljevalni pes. Dobre rezultate dosega v agilitiju. Izven domovine je redko prisoten.

 

Opis pasme

Po obliki je Šikoku srednje velik, trdne konstrukcije, slok, mišičast, skladno grajen pes. Po videzu spominja na volka. Ušesa ima izrazito stoječa. Njegovo gibanje je skladno in hitro, dobro tudi skače. Dlaka je gosta, trda in ravna. Podlanka je gosta. Barva dlake: rdeča, sezam rdeča, črna, sezam črna. Dlaka nima izrazitega vonja. Nega obsega redno krtačenje, ki je pogostejše ob menjavi dlake. Kopanje zaradi naravne zaščite dlake ni priporočljivo.

 

ŠIKOKU

Karakter pasme

Po naravi je Šikoku inteligenten, hitro učljiv, vztrajen, dober lovec, ima močno razvit lovski nagon, pozoren na dogajanje v okolici, zvest, dober družabnik, delaven, zadržan, vzdržljiv, miren v stanovanju, vztrajen, gibčen, hiter, dinamičen, zaščitniški do teritorija in znanih oseb, energičen, previden, pogumen, preudaren. Ima zelo izostren voh. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, dominantnost, trma, agresivnost, plašnost. Mladiči so zelo glasni. Lastniku je izjemno zvest, priznava ga kot edinega gospodarja in se ves čas želi biti v njegovi družbi. Ostale družinske člane ima rad. Odnos do otrok je ob pravilni vzgoji dober, vseeno se pri druženju priporoča nadzor lastnika. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih psov in ostalih živali je lahko problematičen, če ni pravočasno in pravilno socializiran. Mali hišni ljubljenčki in prosto živeče živali mu pomenijo plen, zato jih preganja.

Vzgoja je zelo zahtevna, saj je potreben nadzor in dnevno izvajanje vaje poslušnosti. Pomembna je tudi zgodnja socializacija. Zato mora biti lastnik izkušen in mora dobro poznati značilnosti te pasme, biti mora odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, prilagodljiv, spoštljiv, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in fizične aktivnosti. Primerno bivalno okolje je lahko pesjak z ograjenim vrtom ali stanovanje. Psa je potrebno zaposliti telesno in umsko. Potrebuje dolge sprehode, pohode ter druge fizične in umske aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava.