Pasma ŠVEDSKI LAPONSKI PES –>

 

ŠVEDSKI LAPONSKI PES

(Svensk Lapphund – Swedish Lapphund)

 

 

ŠVEDSKI LAPONSKI PES5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 3: Nordijski ovčarji in čredarji
št. FCI standarda: 135

Velikost: – samec meri od 45 do 51 cm
– samica meri od 40 do 46 cm
Teža: okoli 20 kg
Življenjska doba: povprečno od 12 do 14 let, lahko pa tudi do 17 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Švedska. Pasma Švedski laponski pes je zelo stara in so jo vzredili Laponci na severnem arktičnem področju. Dokazi o njegovem obstoju segajo 9.000 let nazaj. Uradni FCI standard je bil priznan leta 1944. Uporabljali so ga kot čuvaja in lovskega psa, kasneje kot čuvaja severnih jelenov in vlečnega psa. V sedanjem času je predvsem spremljevalni in družinski pes. Pasma izven domovine ni pogosto prisotna. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, flyball, sledenje, poslušnost) in kot reševalni pes. Zelo uživa, če mu je omogočeno zganjanje živine, saj ima to v genih.

 

Opis pasme

Po obliki je Švedski laponski pes srednje velik, pravokoten in skladno grajen pes. Dlaka je dolga, gosta, ravna, štrleča in vodoodporna. Podlanka je gosta, mehka, rahlo kodrasta. Daljša in resasta dlaka pokriva hrbet, trebuh, zadnje noge; rep je bogato in košato odlakan; okoli vratu je griva. Dlaka mu nudi odlično zaščito pred mrazom in vročino. Barva dlake: medvedje rjava, črna, črno rjava. Dovoljena je bela lisa na prsih, bele tačke in bela konica repa. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

ŠVEDSKI LAPONSKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Švedski laponski pes inteligenten, dojemljiv, značajsko stabilen, pogumen, zvest, preudaren, zelo učljiv, delaven, vzdržljiv, neutruden, prisrčen, prijeten, dober čuvaj, dober lovec, družaben, poslušen, hiter, pozoren na dogajanje v okolici, prijazen, živahen, potrpežljiv, trpežen, skromen, prilagodljiv, igriv, vesel, šaljiv, samozavesten, neodvisen, včasih trmast. Zelo je občutljiv na krivice in težko prenaša samoto. Laja na poseben način, včasih se zdi, da se želi pogovarjati. Največkrat laja, ko se sreča z novo stvarjo in od lastnika želi razlago. Možne negativne lastnosti: pretirano lajanje, trmoglavost, neposlušnost, dominantnost – navadno pogojeno z nepravilno vzgojo. Lastniku in družinskim članom je vdan in jih ima zelo rad. Zelo rad ima otroke, do njih je ljubeč, potrpežljiv in uživa v igri z njimi. Do tujcev je prijazen in zaupljiv. Do znanih živali je prijazen, ravno tako do drugih psov, če je pravilno in pravočasno socializiran. Pri manjših domačih in prostoživečih živali pa ponavadi prevlada lovski nagon. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, ne preveč strog in resnoben, psa mora obravnavati kot enakovrednega partnerja, pri vzgoji mora uporabljati zgolj pozitivno stimulacijo. Poleg tega mora biti fizično aktiven in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje. Potrebuje veliko sprehodov, teka v naravi, iger ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Primerno bivalno okolje je v hiši ali stanovanju, saj želi biti v bližini družine.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima gensko pogojenih bolezni.