Pasma TAJSKI GREBENAR –>

 

TAJSKI GREBENAR

(Thai Ridgeback Dog)

 

 

TAJSKI GREBENAR5. FCI skupina: Špici in pratipski psi
Sekcija 8: Primitivni tipi lovskih psov z grebenom na hrbtu
št. FCI standarda: 338

Velikost: – samec meri od 56 do 61 cm
– samica meri od 51 do 56 cm
Teža: – samec od 18 do 27 kg
– samica od 16 do 25 kg
Življenjska doba: povprečno od 12 do 14 let, lahko pa tudi do 17 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Tajska. Pasma je zelo stara. Njen izvor ni natančno dokumentiran, po vsej verjetnosti pa obstaja od antike naprej. Uporabljali so ga kot lovskega psa, čuvaja in spremljevalca. Uradni FCI standard je bil priznan 25. 2. 2004. V sedanjem času je Tajski grebenar predvsem lovski in spremljevalni pes. Pasma je izven domovine slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Tajski grebenar srednje velik, kvadraten, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je ravna, kratka, trda, gosta, rastoča v nasprotno smer, kar ustvarja greben, ki se razteza od vihra do bokov. Podlanke nima. Barva dlake: modra, črna, rdeča. Rumeno rjava barva s črno masko je dopustna. Nega obsega redno krtačenje, pogosteje dvakrat letno, ko se dlaka menja. Slabo prenaša mraz.

 

TAJSKI GREBENAR

Karakter pasme

Po naravi je Tajski grebenar inteligenten, energičen, občasno hiperaktiven, včasih lenoben, odporen, živahen (dobro skače), prijeten, družaben, srednje učljiv, spreten, okreten, zvest, ljubeč, družaben, zaščitniški, samostojen, ima razvit lovski nagon, hiter, pozoren na dogajanje v okolici, dober čuvaj. Možne negativne lastnosti: agresivnost, plašnost, begavost, depresija – pogojeno z neprimerno vzgojo; destruktivno vedenje, kadar je preveč osamljen. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Starejše otroke ima rad, pri mlajših je potreben nadzor odrasle osebe, saj še ne znajo pravilno ravnati s psom. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih živali ni problematičen, če je pravilno socializiran. Večje težave nastopijo v odnosu do malih živali, saj ima močno razvit lovski nagon. Lastnik mora biti izkušen, poznati mora značilnosti pasme, dosleden, odločen, potrpežljiv, iznajdljiv, spoštljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in dejavnosti. Če je osamljen zelo trpi. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša, saj slabo prenaša mraz. Potrebuje veliko intenzivnega gibanja, iger in druženja. Na sprehodu mora biti na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je precej zdrava, vseeno so lahko prisotne določene zdravstvene težave: težave s sinusi, displazija kolkov, težave s hrbtenico.