Pasma ALPSKI BRAK JAZBEČAR –>

 

ALPSKI BRAK JAZBEČAR

(Alpenländische Dachsbracke – Alpine Dachsbracke)

 

 

ALPSKI BRAK JAZBEČAR6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 2: Krvosledci
št. FCI standarda: 254

Velikost: – samec meri od 37 do 38 cm
– samica meri od 36 do 37 cm
Teža: od 15 do 18 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstrija. Pasma izvira iz 19. stoletja. Njegovi predniki so domači psi s področja avstrijskih Alp. Z načrtno vzrejo so vzgojili idealnega psa za sledenje. Uporabljali so ga kot goniča pri lovu na vse vrste divjadi, še posebej na merjasca. Po standardu FCI je uvrščen med krvosledce. Pasma je bila s tem imenom v Avstriji priznana leta 1975. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1991. V sedanjem času je lovski in družinski pes, nastopa tudi kot delovni pes pri policiji (odkrivanje mamil).

 

Opis pasme

Po obliki je Alpski brak jazbečar nizek, spotegnjen, mišičast, krepak pes. Ima za basete značilno obliko telesa. Dlaka je daljša, močna, priležna in vodoodporna. Podlanka je mehka in gosta. Barva dlake: temno jelenja (lahko so prisotne posamezne črne dlake), črna z rdeče rjavimi ožigi po glavi, nogah, šapah, prsih in spodnjem delu repa. Na prsih je dovoljena bela zvezda. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

ALPSKI BRAK JAZBEČAR

Karakter pasme

Po naravi je Alpski brak jazbečar inteligenten, dojemljiv, učljiv, dobro vodljiv, ubogljiv, poslušen, oster, močan, dober čuvaj, zaščitniški, zvest, prijazen, odločen, dober lovec, družaben, prikupen, delaven, vesel, zadovoljen, dobrodušen, vztrajen, pogumen, prilagodljiv, vzdržljiv, odporen. Ima zelo izostren voh, močan lovski nagon in izredno dobro orientacijo. Prilagojen je na ekstremne vremenske razmere. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, zdolgočasenost, trmoglavost, destruktivno vedenje – povezano z nepravilno in nepravočasno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad in je do njih zelo zaščitniški. Do tujcev je zadržan, kritičen, njihov prihod oznani z lajanjem. Znane živali dobro sprejema, v odnosu do neznanih in prostoživečih živali prevlada lovski nagon. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, dobro se prilagodi tudi bivanju v stanovanju. Z zgodnjo vzgojo mu je potrebno privzgojiti poslušnost. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, odgovoren, fizično aktiven, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Poleg tega mora imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti v naravi, druženje in ostale dejavnosti. Potrebuje veliko dnevnih fizičnih in umskih zaposlitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.