Pasma ARTEŠKI GONIČ –>

ARTEŠKI GONIČ

(Chien d’Artois – Artois Hound)

 

ARTEŠKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2: Srednji goniči
št. FCI standarda: 28

Velikost: od 53 do 58 cm
Teža: od 28 do 30 kg
Življenjska doba: okoli 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Pasma je stara, saj je njen obstoj dokumentiran od 15. stoletja dalje, veliko priljubljenost je dosegla v 17. stoletju. Eden izmed njegovih prednikov je bil verjetno tudi Pes sv. Huberta – Bloodhound. Vzredili so ga za lov na zajce. Med drugo svetovno vojno je pasma skoraj izumrla, številčno se je okrepila, ko so leta 1970 pričeli z načrtno vzrejo. Uradni standard FCI je priznan od leta 1996. V sedanjem času je predvsem lovski pes. Pasma je izven domovine slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Arteški gonič srednje velik, močan, mišičast in skladno grajen pes. Dlaka je kratka, ravna in močna. Barva dlake: tribarvna – bela, temno rjava, siva ter velike črne lise. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi, primerneje je brisanje z mokro krpo.

 

ARTEŠKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Arteški gonič energičen, ljubek, prijazen, močan, odločen, pogumen, zvest, vzdržljiv, miren, uravnovešen, hiter, neodvisen, samostojen, ljubeč, prijazen, iznajdljiv. Ima zelo razvit voh in močan glas. Na lastnika je zelo navezan, tudi ostale družinske člane ima rad. V odnosu do otrok je nežen in igriv, kljub temu se zaradi njegove dinamičnosti priporoča nadzor odrasle osebe. Do tujcev je previden in nezaupljiv ter z lajanjem oznani njihov prihod. Do domačih živali se obnaša dobro, če je bil pravilno socializiran, ostale živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, potrpežljiv, iznajdljiv, fizično aktiven, vztrajen, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in aktivnosti. Primerno bivalno okolje: pesjak z ograjenim vrtom na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Poudariti je potrebno, da potrebuje veliko vadbe, sicer lahko postane njegovo vedenje problematično. Na sprehodu mora biti vedno na povodcu, saj zelo rad pobegne za vonjem, ki ga želi slediti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.