Pasma ARTEŠKO NORMANDIJSKI BASET –>

ARTEŠKO NORMANDIJSKI BASET

(Basset artésien normand – Norman Artesian Basset)

 

ARTEŠKO NORMANDIJSKI BASET6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.3: Mali goniči
št. FCI standarda: 34

Velikost: od 30 do 36 cm
Teža: od 15 do 20 kg
Življenjska doba: od 13 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija, Normandija. Pasma Arteško normandijski baset je stara, saj podatki o njej segajo do 17. stoletja. Njegovi predniki so bili verjetno angleški ter stari normandijski in stari arteški baset, ki sta že izumrla. Z načrtno vzrejo so pričeli leta 1870. Pasma je bila priznana leta 1911, uradni standard FCI pa je bil zapisan leta 1991. Vzrejen je bil za lov na zajce, jelene in košute. Nastopa v vlogi lovskega in družinskega psa. Pasma izven domovine ni pogosta.

 

Opis pasme

Njegovo telo je dolgo in nizko, kompaktno in uravnoteženo. Dlaka je kratka, gladka, priležna in gosta. Barva dlake: dvokolor – rjavo bela; črno bela ali trikolor – rjavo črno bela. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo, kopanje po potrebi in čiščenje ušes.

 

ARTEŠKO NORMANDIJSKI BASET

Karakter pasme

Po naravi je Arteško normandijski baset inteligenten, živahen, igriv, rad prinaša predmete, v stanovanju tih, redko laja, samosvoj, samostojen, srednje učljiv, potrpežljiv, nežen, odločen, vreden zaupanja, vztrajen, pogumen, srednje hiter, okreten, ljubezniv, družaben, zvest. Ima zelo izostren voh in prirojen nagon za sledenje. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, ljubosumnost – pogojeno z neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in si želi biti ves čas v njihovi družbi. Otroke ima izredno rad, do njih je potrpežljiv, nežen in uživa v igri z njimi. Do tujcev je nezaupljiv in se jim najraje umakne. Ostale živali (tudi mačke) ima rad in se z njimi želi igrati. Lastnik mora biti odločen, dosleden, potrpežljiv, iznajdljiv, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in aktivnosti. Najprimernejše bivalno okolje je stanovanje. Potrebuje veliko gibanja in drugih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.