Pasma BASET –>

BASET

(Basset Hound)

 

BASET6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.3: Mali goniči
št. FCI standarda: 163

Velikost: od 33 do 38 cm
Teža: ni predpisana s standardom
Življenjska doba: od 8 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Izvira iz Francije, njegova domovina pa je Velika Britanija, saj se je tam razvil v psa, kakršnega poznamo danes. Pasma je stara, saj podatki o njej segajo v 15. stoletje. Njegovi predniki so verjetno Arteško Normandijski baset in Basset Blue D’Gascogne. Uporabljali so ga za lov na nizko divjad. Največjo popularnost je pasma doživela okoli leta 1874. Po prvi svetovni vojni je skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Uradni standard FCI je bil priznan leta 2010. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi na razstavah.

 

Opis pasme

Pasma Baset spada med srednje velike pasme psov. Po obliki je Baset nizek, dolg, kompakten, dobro uravnotežen pes. Dlaka je kratka, sijoča, priležna, gosta in vodoodporna. Barva dlake: dovoljene so vse barve, ki jih imajo goniči. Najpogosteje so tribarvni: črno bela rjava ter dvobarvni: rjavo bela. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje, kopanje po potrebi, redno striženje krempljev ter čiščenje ušes.

 

BASET

Karakter pasme

Po naravi je Baset inteligenten, izredno učljiv, družaben, gibčen, živahen, malo svojeglav, nežen, stabilen, zvest, šaljiv, zabaven, ljubeč, ljubezniv, vztrajen, vzdržljiv. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje zaradi osamljenosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih živali je dober. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na voljo veliko prostega časa za druženje in fizične ter umske dejavnosti. Potrebuje veliko druženja, gibanja in igre. Primerno bivalno okolje je stanovanje, saj je drugače preveč osamljen.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu se lahko pojavijo določene zdravstvene težave: zasuk želodca, glavkom, zelena mrena, uvih očesne veke, Von Willebrantova bolezen (oblika hemofilije).