Pasma BAVARSKI BARVAR –>

BAVARSKI BARVAR

(Bayrischer Gebirgsschweisshun – Bavarian Mountain Scenthound)

 

BAVARSKI BARVAR6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 2: Krvosledci
št. FCI standarda: 217

Velikost: – samec meri od 45 do 50 cm
– samica meri od 42 do 45 cm
(dovoljeno odstopanje +/- 2 cm)
Teža: – samec od 25 do 30 kg
– samica od 22 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija, Bavarska. Vzredil ga je baron Karl Bebenburg konec 19. stoletja. Njegovi predniki so Hannovrski barvar, Švicarski gonič in še nekateri drugi. Prilagojen je za gibanje po hribovitem terenu. Uporabljajo ga za lov (krvosledec).

 

Opis pasme

Po obliki je Bavarski barvar srednje velik, mišičast, gibčen in lahek pes. Telo je spotegnjeno in pravokotne oblike. Dlaka je gosta, trda, priležna, rahlo svetleča. Podlanka je kratka in gosta. Po glavi je krajša in bolj tanka, po trebuhu, stegnih in repu je daljša in bolj trda. Barva dlake: jelenje rdeča do rumena (pri tej varianti so hrbet, gobec, uhlji in rep nekoliko temnejši), rumeno rjava, oker, sivo rjava. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

BAVARSKI BARVAR

Karakter pasme

Po naravi je Bavarski barvar inteligenten, učljiv, vztrajen, vzdržljiv, uravnovešen, miren, zanesljiv, samozavesten, energičen, odločen, dober čuvaj, prijazen, delaven, zvest, potrpežljiv, zanesljiv, odločen, energičen. Ima izjemno razvit voh in velja za specialista med lovskimi psi. Možne negativne lastnosti: stres, destruktivno vedenje – navadno povezano s preveliko osamljenostjo. Na lastnika je izredno naveza, družinske člane ima rad. Otroke ima rad. Do tujcev je nezaupljiv. Domače živali sprejema, če je pravilno in pravočasno socializiran, ostale živali, predvsem prostoživeče, mu pomenijo plen. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Pomembno je, da je večinoma v družbi lastnika oziroma družine, saj težko prenaša osamljenost.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so lahko prisotne določene zdravstvene težave.