Pasma BEAGLE –>

BEAGLE

(Beagle)

 

BEAGLE6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.3 Mali goniči
št. FCI standarda: 161

Velikost: od 33 do 40 cm
Teža: od 10 do 18 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Spada med zelo stare pasme, saj podatki o njej segajo 600 let nazaj. Tej pasmi podobni psi pa so obstajali že pred več kot 2000 leti. Vzrejen je bil za delo goniča na zajca, uporabljali pa so ga tudi pri lovu na merjasca. Večinoma so spremljali lovce na konjih. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Pasma je dobro poznana in razširjena praktično po vsem svetu. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih; uporabljajo ga tudi kot delovnega psa pri policiji (odkrivanje vnosa prepovedane hrane). Žal to pasmo uporabljajo tudi farmacevtske družbe pri preizkušanju zdravil.

 

Opis pasme

Po obliki je Beagle srednje velik, mišičast, kompaktno grajen pes. Dlaka je gosta, kratka, vodoodporna in prilagodljiva na vremenske razmere. Dovoljene so vse barve, ki so priznane za lovske pse (jetrna barva ni dovoljena). Konica repa mora biti bela. Nega obsega tedensko krtačenje in kopanje po potrebi.

 

BEAGLE

Karakter pasme

Po naravi je Beagle zelo inteligenten, hitro učljiv, družaben, dober lovec, izvrsten sledilec, neutruden, zaupanja vreden partner, igriv, pogumen, radoveden, aktiven, odločen, živahen, vztrajen, vzdržljiv, vesel, dobrosrčen, prilagodljiv, zvest, neodvisen, samorazmišljujoč, samovoljen. Zanimivo je, da vse razume, uboga pa le, kadar se mu zdi. Značilno zanj je, da pri pogonu uporablja poseben grlen glas. Ima zelo izostren voh in sluh. Možne negativne lastnosti: plašnost, agresivnost, – navadno pogojeno z neprimerno vzgojo; neposlušnost – pogojeno z njegovim značajem, saj je pri lovu odvisen od svojih odločitev. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in vedno z lajanjem napove njihov prihod. Domače živali sprejema, če je pravilno in pravočasno socializiran, ostale živali, predvsem prostoživeče, mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (po možnosti lovec), dosleden, odločen, prijazen, iznajdljiv, potrpežljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo (predvsem prigrizki) in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Vadba mora biti raznovrstna in potekati na vseh vrstah terena. Primerno bivalno okolje je hiša z velikim vrtom. Potrebuje veliko gibanja in raznovrstnih dejavnosti.

 

Zgodovina pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni. Pozornost je potrebno nameniti pravilni prehrani, saj zelo rad je in je posledično nagnjen k debelosti.