Pasma BEAGLE ZAJČAR –>

BEAGLE ZAJČAR

(Beagle Harrier)

 

BEAGLE ZAJČAR6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 290

Velikost: od 45 do 50 cm
Teža: od 17 do 22 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija, čeprav izhaja iz Francije, kjer jo je vzredil baron Gerard. Pasma je zelo stara, saj je obstajala že v 13. stoletju. Uporabljali so ga za lov na zajce, lisice, jelene in divje prašiče. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1988. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Pasma ni pogosta.

 

Opis pasme

Po obliki je Beagle zajčar srednje velik, mišičast, močan, skladno grajen pes. Dlaka je kratka in gosta. Pri resastem tipu je kratka, zelo gosta in žimnata. Barva dlake: dovoljene so vse barve, primerne za lovske pse (rjava, bela, črna – vse v različnih odtenkih). Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

BEAGLE ZAJČAR

Karakter pasme

Po naravi je Beagle zajčar inteligenten, učljiv, poslušen, ljubeč, prilagodljiv, dober lovec, zvest, živahen, zvest, prijazen, pozoren na dogajanje v okolici, dober čuvaj, dinamičen, aktiven. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, neposlušnost – pogojeno z nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi, kljub temu se priporoča nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan in vedno z lajanjem napove njihov prihod. Domače živali sprejema, če je pravilno in pravočasno socializiran, ostale živali, predvsem prostoživeče, mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (po možnosti lovec), dosleden, odločen, prijazen, spoštljiv, iznajdljiv, potrpežljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo (predvsem prigrizki) in imeti na razpolago veliko prostega časa za aktivnosti in druženje. Vadba mora biti raznovrstna in potekati na vseh vrstah terena. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko pa so prisotne nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, alergije.