Pasma BILLY –>

BILLY

(Billy)

 

BILLY6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.1 Veliki goniči
št. FCI standarda: 25

Velikost: – samec meri od 60 do 70 cm
– samica meri od 58 do 62 cm
Teža: od 30 do 32 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Ime je dobil po gradu De Billy v Poitouju. Pasma je stara, saj obstaja že od 15. stoletja. Njegovi potomci so beli kraljevi psi, ki so jih na dvoru uporabljali za lov. Uporabljali so ga za lov na veliko divjad in zajce. V času francoske revolucije je skoraj izumrl. V sedanjem času nastopa kot lovski in družinski pes. Pasma je redka in slabo poznana izven matične domovine.

 

Opis pasme

Po obliki je Billy srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gladka, tanka, svetleča in trda. Barva dlake: bela, bela in svetlo siva, svetlo oranžna, citronasta, belo oranžna. Slabo prenaša mraz. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje, kopanje samo, kadar je nujno in pogosto čiščenje in pregledovanje ušes.

 

BILLY

Karakter pasme

Po naravi je Billy inteligenten, zelo učljiv, ponosen, delaven, zvest, gibčen, hiter, eleganten, vzdržljiv, vztrajen, nežen, prijazen, odličen lovec, pogumen, dober tekač, vesel, zelo aktiven, družaben. Ima zelo razvit voh in sluh. Možne negativne lastnosti: agresivnost do drugih psov. Na lastnika je izjemno navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad, do njih je nežen, potrpežljiv in igriv. Kljub temu je priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je prijazen. Glede na močan lovski nagon, je do drugih psov lahko bojevito razpoložen, še posebej, če ni pravočasno in pravilno socializiran. Prostoživeče živali mu pomenijo plen, zato jih preganja. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje in aktivnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z ograjenim vrtom, najbolje na podeželju. Potrebuje veliko druženja, saj slabo prenaša osamljenost. V hladnih dneh mora prebivati v hiši. Potrebuje veliko gibanja (tek, daljši sprehodi).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu se lahko pojavijo posamezne zdravstvene težave: bronhitis in podobna prehladna obolenja.