Pasma BOSANSKI OSTRODLAKI GONIČ – BARAK –>

BOSANSKI OSTRODLAKI GONIČ – BARAK

(Bosnian coarse-haired Hound – Barak)

 

BOSANSKI OSTRODLAKI GONIČ6. FCI skupina: Goniči in krvosledci (Barvarji)
Sekcija 1: Goniči
– 1.2 Srednji goniči
št. FCI standarda: 155

Velikost: od 45 do 56 cm
(idealna višina 52 cm)
Teža: od 16 do 24 kg
(idealna teža 20 kg)
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Bosna in Hercegovina. Pasma obstaja od 19. stoletja. Eden izmed njegovih prednikov je bil verjetno pes sv. Huberta. Uporabljali so ga kot goniča pri lovu na različno divjad. Prilagojen je za gibanje na različnih vrstah terena in ob različnih vremenskih razmerah. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1973. V sedanjem času je predvsem lovski pes, s primerno vzgojo tudi družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Bosanski ostrodlaki gonič srednje velik, krepak, močan, mišičast pes. Dlaka je dolga, trda, gosta in resasta. Podlanka je skodrana in gosta. Dobro ga varuje pred različnim vremenskimi pogoji. Barva dlake: pšenično rumena, rdeče rumena, sajasta, prsteno siva. Lahko je tri- ali dvobarven, vendar vedno v kombinaciji naštetih barv. Na glavi, spodnji strani vratu, na prsnici, po prsih, na koncu nog in po spodnji strani repa so lahko prisotne bele lise. Nega ni zahtevna, zadostuje redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno.

 

BOSANSKI OSTRODLAKI GONIČ

Karakter pasme

Po naravi je Bosanski ostrodlaki gonič inteligenten, zelo temperamenten, aktiven, odločen, hiter, gibčen, izreden in neusmiljen lovec, vztrajen, vzdržljiv, zvest, pogumen, prebrisan, trmast, igriv, samosvoj, delaven. Vzgoja je zahtevna, saj vaje v zvezi z lovom hitro osvoji, ostale vaje pa ne dela rad. Zanimivo je, da pri pogonu uporablja več vrst oglašanja, iz katerega lastnik lahko ugotovi, kaj počne. Dobro ima razvit voh, sluh, vid in instinkt. Na lastnika je močno navezan, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in z lajanjem oznani njihov prihod. Znane živali dobro sprejme, prostoživeče pa zaradi lovskega nagona vedno preganja. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven (po možnosti lovec), odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje in aktivnosti. Potrebuje veliko gibanja (tek, daljši sprehodi).

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava.